Gazdaság Hírek Külföld

A horvát miniszterelnök megerősítette, hogy voltak megbeszélések az oroszokkal az INA-ról

A horvát miniszterelnök megerősítette, hogy folytak megbeszélések az oroszokkal az INA-ról, de azok tartalmáról nem árult el részleteket – írják a hétfői internetes lapok. A miniszterelnök hétfőn Londonban tartott előadást egy befektetési fórumon, és ezt követően nyilatkozott újságíróknak.

Fotó: INA

Zoran Milanovic miniszterelnök megerősítette, hogy az oroszok érdeklődnek az INA részvényei iránt, ami logikus befektetői magatartás, de véleménye szerint meg kell várni, hogy léteznek-e még más érdeklődők is, és annak a függvényében kell a kormánynak döntenie. A Mol tulajdonában lévő részvényekről a Molnak kell döntenie, míg a kormánynak a saját tulajdonrészével kapcsolatban kell eldöntenie, hogy mit akar és tehet. Az INA többségét már eladták, a magyar vállalat a részvényeket piaci áron vásárolta meg – idézik a lapok a kormányfőt.

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter ugyancsak hétfőn ugyan azt mondta, hogy nem volt hivatalos tárgyalás egyetlen orosz befektetővel sem, de a portálok hangsúlyozzák, hogy a nem hivatalos tárgyalásokat nem cáfolta a miniszter. Ha a Mol az INA részvényeinek az eladásáról döntene, a miniszter bizonyos abban, hogy a befektető tárgyalna a horvát kormánnyal az INA stratégiai céljairól. “Az INA Horvátország stratégiai vállalata, amely az energetikai piac hatvan százalékát birtokolja, ezért szeretnénk, hogy regionálisan erős legyen akár új vagy régi partnerrel” – idézi a Poslovni dnevnik internetes kiadása a miniszter hétfői nyilatkozatát.

A miniszter szerint nem az a fontos, hogy a befektető honnan érkezik, hanem a stratégia célokban való megegyezés a lényeges. Ez pedig feltételezi, hogy az INA vertikálisan integrált horvát vállalat legyen, amely a régió legerősebb energetikai cége lesz – válaszolt a Rosznyeft orosz energiaipari óriással kapcsolatos kérdésre. Bizonyíték van arra, hogy a Rosznyeft olajipari cég konkrét elképzelésekkel rendelkezik az INA-val és a regionális terjeszkedéssel kapcsolatban, amiben szerepel a szlovén Petrol esetleges megvásárlása is – írta vasárnap a Vecernji list.

A Rosznyeft számára készült tanulmányból kiderül: ha megvalósulnának az orosz energetikai óriás tervei, akkor egy vertikálisan szerveződő integrált vállalat jönne létre több mint tízezer alkalmazottal, ezer töltőállomással, erős piaci részesedéssel Délkelet-Európában és a Mediterráneum nyugati részében. A lap birtokába jutott, üzleti titoknak minősített tanulmány szerint az egyesített INA és Petrol domináns befolyást szerezhetne a horvát és a szlovén üzemanyag-kiskereskedelmi piacon, de jelentős piaci részesedéssel rendelkezne Bosznia-Hercegovinában is. Szerbia, Montenegró, Albánia pedig jó fejlődési lehetőséget jelentene az orosz cég számára – írja a tanulmányra hivatkozva a lap.

A nagykereskedelmi üzletág fejlesztésében is látnak üzleti lehetőséget a tanulmány készítői az orosz olajipari vállalat kőolajszármazékai számára, mégpedig az osztrák, az olasz és a magyar piacon. A lap ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy ezek a tervek az INA szempontjából a sziszeki (Sisak) és rijekai olajfinomítók megtartását jelentenék. A lényegében a horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről 2013 szeptemberében kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, míg a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A Mol többször megerősítette, ha nem tud megállapodni a horvát kormánnyal az INA jövőjéről, a magyar cég kész a részvények eladására is.

Forrás: MTI – Andócsi János  (kaj \ gte)
.

(Ezt a cikket 163 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .