Növelik a határátkelőhelyek számát Magyarország és Szerbia között

Növelni kell a határátkelők számát Magyarország és Szerbia között, ez ugyanis hozzájárulhat a gazdaság élénkítéséhez és fejlesztéséhez – hangzott el az átkelők számának növelését célzó nemzetközi projekt nyitókonferenciáján a vajdasági Magyarkanizsán hétfőn.

Forrás: Wikipédia

A szabadkai Pannon RTV esti híradójának beszámolója szerint a mintegy 160 kilométeres magyar-szerb határszakaszon jelenleg 27 kilométerenként van valamilyen határátkelő, ami meg sem közelíti az 5-6 kilométeres európai átlagot. A magyar kormány által kezdeményezett és finanszírozott projekt a gazdaságélénkítés mellett a munkavállalást, a tanulást és a családi kapcsolatok ápolását is elősegítené – mondták a konferencia résztvevői.

A projekt 16 hónapja alatt 26 lehetséges helyszínen végeznek elemzést, illetve készítenek hatástanulmányt.

Magyar Levente külügyi helyettes államtitkár kijelentette: Magyarország azt szeretné, ha már 2020 előtt megvalósulnának ezek a projektek. Szerinte a kisebb útfejlesztések, néhány kisebb határátkelőhely megnyitása „mindenképpen reális”, és megvalósítható lehet a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal felújítása is.

Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke a Pannon RTV-nek elmondta, hogy a projekt eredményeként a jövőben a szerb-magyar határszakaszon is megvalósulhatna az európai gyakorlat, vagyis hogy legalább 10 kilométerenként legyen egy átkelő. „Erre megvannak a lehetőségek, mert a régi utak léteznek, csak átvágta őket a határ, és ebben a pillanatban nem járhatóak” – magyarázta.

Forrás: MTI – Markovics Annamária  (kma \ kszk \ kho)
.

(Ezt a cikket 262 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?