Veszteséges volt az INA 2013 utolsó negyedévében

Veszteséges volt a Mol Nyrt. horvát leányvállalata, az INA olajipari cég 2013 utolsó negyedévében. A horvát vállalatnak 1,89 milliárd kunás negyedéves vesztesége volt, szemben a harmadik negyedév 0,17 milliárd kunás nyereségével.

horvat-ina-tulajdonosok-2013-06-30Az INA bevételei 6,66 milliárd kunát tettek ki 2013 utolsó negyedévében, az azt megelőző három hónapban 7,42 milliárd kuna volt az összesített bevétel.

Tavaly 1,5 milliárd kuna nettó vesztesége volt a cégnek 27,44 milliárd kunás bevétel mellett. 2012-ben 0,68 milliárd kunás nyeresége és 29,89 milliárd kunás bevétele volt.

Az adó, értékleírás és kamatfizetés előtti eredmény (EBITDA) 2013-ban 3,78 milliárd kuna volt, 23 százalékkal csökkent 2012-höz képest. Az INA pénteken kiadott jelentése szerint a otthoni alacsonyabb szénhidrogén-kitermelés és kisebb részben az alacsonyabb nemzetközi árak miatt romlott az eredményességi mutató.

A finomítói üzletágnál negatívan befolyásolta az éves teljesítményt a horvát gazdaság és az INA nemzetközi piacainak gyengélkedése. Az INA a finomítási üzletág egész Európában tapasztalható gyenge teljesítményére is hivatkozott: az elmúlt hetekben a vállalati negyedéves jelentések sora bizonyította, hogy romlanak az eredményességi mutatók.

Tavaly 57 százalékkal nőttek az INA tőkekiadásai 2012-höz képest, és elérték a 2,01 milliárd kunát. A befektetések több mint 80 százaléka Horvátországban történt, azon belül is leginkább a kutatási és kitermelői ágazatban.

Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke szerint 2013 kemény év volt, mert a fő piacokon – Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina – alacsony volt a kereslet, és nem javult a helyzet Szíriában sem, ahol az INA befektetésekkel rendelkezik.

A nehézségek ellenére Áldott Zoltán szerint sikerült növelniük a vállalat belső hatékonyságát, még biztonságosabbá tették az üzemi működést, és a jövőbeli hosszú távú befeketedésekre koncentráltak. Az elnök szerint ezeknek a lépéseknek a hatása egyértelműen megmutatkozik a kitermelés csökkenésének lassulásában és a horvát üzemanyagpiacon elért részesedésük növekedésében.

Forrás: MTI  (ggl \ gry)
.

(Ezt a cikket 156 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?