Havazás – Lezárták az autópályákat Románia déli részén a hóvihar miatt

Lezárták a romániai autópályákat és 14 főutat az ország déli részén szombaton délután a főváros térségében tomboló hóvihar miatt.

Romániában országszerte gyengén havazik, az ország déli felén azonban viharos erősségű szél fúj, amely félméteres-méteres hótorlaszokat emel az utakon. A Bukarestből nyugati, keleti és északi irányba induló mindhárom autópályáját lezárták, miután az A1-es és A2-as autópályán is tömegkarambol történt, amelyben tíznél több jármű tört össze és több személy megsebesült. A hírtelevíziók szerint az autópályák lezárásáig mindkét helyen 3-4 kilométeres kocsisor torlódott fel.

Az A1-es és A3-as autópálya erdélyi szakaszai hónedvesek, a közlekedésben nincs fennakadás. A lezárt főútvonalak között van az ország déli részét Erdéllyel összekötő DN7-es országút Pitesti és Ramnicu Valcea közötti szakasza, ahol egy megcsúszott nyergesvontató torlaszolta el az úttestet. Az országutakon összesen 35 jármű került a hó fogságába – hangzott el a központi operatív törzs szombat délutáni ülésén.

A bukaresti nemzetközi repülőtér az óránként 60-70 kilométeres szél ellenére is fogadja az érkező repülőgépeket, de egyes légitársaságok biztonsági okokra hivatkozva más repülőterekre (köztük Budapestre) irányítják Bukarestbe tartó járataikat. Szombat délutánig összesen tíz járatot törtöltek. A kifutópályákat rendszeresen takarítják, a Bukarestből induló repülők pedig 30-40 perc késéssel szállnak fel az elhúzódó jegesedés-gátló kezelés miatt.

A Bukarestbe érkező és innen induló gyorsvonatok több órát késnek. Főleg a fővárost a tengerparttal összekötő vonalon vannak gondok. A vasút a nap folyamán 19 járatot törölt, az utasoknak visszafizetik a menetjegy árát.
Románia összes fekete-tengeri kikötőjét lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedésben is korlátozást vezettek be.

A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt öt déli megyében mintegy száz település maradt áramellátás nélkül: ez csaknem százezer embert érint.
Szombaton Románia 18 déli megyéjére – az ország csaknem felére – terjesztette ki a narancssárga riasztást a meteorológiai szolgálat a szombat hajnal óta tomboló hóvihar miatt, másik hét erdélyi és moldvai megyében pedig sárga riasztás van érvényben vasárnap estig.

A román hatóságok arra kérik a lakosokat: ha tehetik, ne induljanak útnak ezen a hétvégén.

Forrás: MTI  (hbl \ sag)
.

(Ezt a cikket 335 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?