A romániai Temes megyében újabb autópálya-szakaszokat adtak át a forgalomnak

A romániai Temes megyében átadták hétfőn a forgalomnak a dél-erdélyi autópálya újabb 27 kilométeres és az A6-os Lugos-Calafat autópálya első 11 kilométeres szakaszát – közölte a Mediafax hírügynökség.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A híradás szerint az átadásra semmilyen ünnepi ceremóniát nem szerveztek, csupán hétfőn késő este eltávolították a torlaszokat, amelyek korábban megakadályozták a felhajtást az új pályaszakaszokra.

A dél-erdélyi pálya új szakasza Lugos (Lugoj) város elkerülését teszi lehetővé. A Hotnews hírportál szerint az átadott 27 kilométerből azonban csupán 17 használható, mert a pálya Sziklásnál (Sanovita) a mezőn ér véget, nincs összekötve a meglévő úthálózattal.

Így a magyar-román államhatár nagylaki határátkelőjétől Déva-Nagyszeben felé tartó autós eldöntheti, hogy a Maros völgyében haladó, meglehetősen zsúfolt E68-as országúton autózik, vagy Arad előtt rákanyarodik az A1-es autópályára, amelyen temesvári vargabetűvel juthat Dévára. Az első esetben a határtól Déváig 205 kilométert kell autóznia, a másodikban 242 kilométert, melyből 82 kilométert autópályán tehet meg.

Dévától Nagyszebenig párhuzamosan fut az E68-as országút és az autópálya. A mintegy 130 kilométeres távolságon mindössze a Fehér megyei Koncát (Cunta) és a Szeben megyei Szelistyét (Saliste) összekötő 22 kilométeres szakasz nem épült még meg. Ennek átadását 2014 októberére ígérik.

A dél-erdélyi pálya hétfőn átadott szakasza a IV. páneurópai folyosó része. Megépítése nettó 681 millió lejbe (45,2 milliárd forint) került. A költségek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a román kormány biztosította.

Forrás: MTI – Gazda Árpád  (kga \ kszk \ gtr)
.

(Ezt a cikket 241 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?