A jelentősebb közlekedési útvonalak megbénítására készülnek a négy napja demonstráló olasz fuvarozók, akiknek tiltakozásához a diákmozgalmak is csatlakoztak.

Olaszország teljes megbénítását péntekre ígérték, de már csütörtökön fennakadást okozott az olasz fuvarozók sztrájkja. Az északnyugat-olasz Ventimigliánál a kamionosok eltorlaszolták az olasz-francia határátkelőt. Órákba tellett amíg a rendőrség szabaddá tette az utat és megakadályozta az újabb blokádot. Torinóban és Genovában hétfő óta tart a fuvarozók tüntetése, amely csütörtökön is megbénította a két város közlekedését. Csigatempóban haladó és a sávokat elfoglaló kamionok lassították a forgalmat az észak-keleti Friuli Venezia Giulia tartomány autósztrádáin.

Rómában és Torinóban a diákok is utcára vonultak. A római La Sapienza tudományegyetem területén a rohamrendőrök könnygázzal oszlatták szét a fiatalokat, akik el akarták foglalni a rektori hivatalt. A római oktatási minisztériumot az oktatásban dolgozó nem pedagógus személyzet szakszervezetei vették körbe. A rendőrség itt is visszaszorította a tömeget.

A karácsony előtti tüntetések a kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen szólnak. Angelino Alfano belügyminiszter csütörtöki parlamenti beszámolója szerint a negyedik napja tartó demonstrációk többsége békés volt. A sztrájkolók között elvegyült szélsőséges csoportok teremtettek feszültséget. A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban 5 személyt tartóztattak le, további ötvennel szemben feljelentést tettek, 14 rendőr sérült meg.

Alfano hangsúlyozta, a hatóságok nem fogják megengedni, hogy pénteken Olaszország teljesen leálljon. Hozzátette, nem kizárt, hogy a sztrájkolók szélsőséges tábora a következő napokban is káoszt akar teremteni. Széles vitát váltott ki Olaszországban, hogy Genovában a tüntetők ellen kivezényelt rendőrök levették sisakjukat. A sztrájkolók szerint így fejezték ki szolidaritásukat a demonstrálókkal. Massimo Maria Mazza genovai rendőrkapitány bejelentette, hogy ezt ő rendelte el, a rendőrök gesztusával igyekezve enyhíteni a feszültséget.

Forrás: MTI – Sárközy Júlia  (hsj \ kszk \ ksy)
.

(Ezt a cikket 472 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?