Kamionosok forgalomlassító tiltakozásra készülnek a washingtoni körgyűrűn

Három napig tartó, háromsávos forgalomlassító tiltakozásra készül a hétvégén a Washington körüli körgyűrűn egy kamionos érdekcsoport – közölte hétfőn a US New & World Report online magazin.

A pénteken kezdődő demonstrációval a részvevők a magas üzemanyagárak, valamint a műszaki és a környezetvédelmi előírások szigorítása ellen tiltakoznak, és fel akarják hívni a figyelmet a szövetségi kormányzat és a törvényhozás tagjainak állítólagos alkotmánysértéseire, be nem tartott ígéreteire.

A teherautók a megengedett óránkénti 65 mérföldes (105 kilométeres) sebesség helyett 55 mérfölddel (88,5 kilométerrel) fognak haladni az I-495-ös autópályán. A negyedik sávot szabadon hagyják a sürgősségi járművek és azon magánautósok számára, akik az autójukon ebből a célból elhelyezett jelzéssel adják tudtukra, hogy egyetértenek a megmozdulással.

A tüntetős két szervezője, Earl Conlon georgiai kamionsofőr és Zeeda Andrews volt countryénekes egy nyilatkozatukban kijelentették: követelik minden olyan politikus letartóztatását, aki megsértette hivatali esküjét. Barack Obamát árulással vádolják, amiért szerintük az elnök titokban Szíriában fegyvert juttatott az al-Kaidához kötődő felkelőknek. A bíróság elé állítandó politikusok között van szerintük Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője és Dianne Feinstein demokrata szenátor is.

Conlon úgy nyilatkozott: megelégedne azzal, ha a megmozdulás hatására a kongresszus legalább két tagját megbilincselve vezetnék el.
Andrews szerint a Washington környéki mesterséges dugóban már a múlt heti adatok szerint is legalább háromezer teherautósofőr akar részt venni, Conlon pedig azt állította, hogy mindennap mintegy száz új jelentkezőtől kap e-mailt.

A The Washington Examiner című hetilap online kiadása szerint kamionosok már 2007-ben is próbálkoztak egy hasonló akcióval, de akkor nem okoztak akkora fennakadást, mint amilyentől az amerikai főváros környékén élők tartottak. Akkor a teherautó-vezetők az illegális bevándorlás és a mexikói konkurencia miatt tiltakoztak.

Forrás: Pogár Demeter – MTI  (kpd \ kbt \ ksy)
.

(Ezt a cikket 192 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?