Ellenőrzések Gazdaság Hírek Jogszabályok, rendeletek Szervezetek hírei Tudnivalók

Október 1-től rendeletmódosítás a magyar fuvarozók piacvédelmének érdekében

Magyarország 2013. október 1-jétől fokozottan ellenőrzi a tevékenységi és közlekedési engedélyek meglétét és helyes használatát! Ettől a naptól a felrakóhelyeket és a címzetteket is jogszabály kötelezi ezek ellenőrzésére.

paragrafusA hatósági szigor kedvező mindazoknak, akik törvényesen és szabályosan működtetik vállalkozásaikat, és egyben piacvédelmet is jelent azokkal szemben, akik szakhatósági engedély nélkül, esetleg külföldi honosságú járművel jogosulatlanul vannak jelen a magyar fuvarpiacon.

Előzmény: 2013. január. I.Ј.P. magánindítványt tesz a NAV vezetőinek, melynek eredményeképpen a vám fontolóra veszi a meglévő jogszabályok módosítását az ellenőrzés hatékonyabbá tétele érdekében, valamint a határon telepítendő bélyegző automaták telepítését.

Az elmúlt időszak érdekérvényesítő munkája eredményeként elértünk egy törvénymódosításhoz mely a következő:
A díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áru szállítási valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályokról szóló 261/2011. (XII.7.) Kormány rendelet (a továbbiakban R.) módosításra készített tervezet amelynek kormány által történő elfogadására került sor.

„Az R. 4. § a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott engedélynek a bemutatási kötelezettsége kiterjed a magyarországi felrakó vagy lerakóhelyekre is azzal, hogy annak tulajdonosa, üzemeltetője köteles vizsgálni az engedélyek meglétét, időbeli hatályát és az adott fuvarfeladatnak való megfelelést.

Ezen fent említett egyetemleges felelősség kiterjesztése okán és az ellenőrzés lehetőségének törvényes megteremtésével, különös tekintettel a külföldiek szabálytalan közlekedési engedély nélküli jogosulatlan fuvarozásait lehet kiszűrni és felszámolni.

A jogosulatlan fuvarozások kiszűrésében – főként a közlekedési engedélyek törvényes, korrekt felhasználását biztosítva – komoly előrelépésnek kell tekinteni a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének 2013. május 25-én tartott közgyűlésén tett bejelentését, mely alapján az MKFE a jogosulatlan fuvarozások kiszűrése elleni küzdelem fellépésének legfontosabb technikai eszközeinek finanszírozására, megvásárlásra tett felajánlását, határozatát; nevezetten, hogy szükséges bélyegző automatákat – melyek hasonlóan számos más európai tagországok alkalmazásához, lebélyegzi és egyben ellenőrzi a közlekedési engedélyeket – mielőbb be lehessen állítani.

A fenti rendeletváltozásról az MKFE a napokban tájékoztatta az IRU-t, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy akik nem a megváltozott jogszabály szerint végzik tevékenységüket, akár 2000 Eurós büntetésre is számíthatnak.

Forrás:

.

(Ezt a cikket 783 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .