A román kormány nem találja a Bechtellel kötött autópálya-szerződést

Ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a román korrupcióellenes ügyészségen (DNA) Dan Sova nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter hivatala, mivel eltűnt az amerikai Bechtel céggel az észak-erdélyi autópálya megépítéséről tíz éve kötött, idén júniusban felbontott szerződés eredeti példánya – adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség.

Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Dólyánál 2012. november 20-án. Tovább késnek az autópálya észak-erdélyi szakaszának építési munkálatai, miután a román kormány 2012-re előirányozott költségvetési tétele elégtelennek bizonyult a tervezési és kivitelezési munkálatokra.- MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Dólyánál 2012. november 20-án.  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A versenytárgyalás nélkül megkötött, az Európai Unió által is bírált szerződés alapján a 415 kilométeres sztráda megépítését eredetileg 2,2 milliárd euróért vállalta az amerikai óriáscég. Költségvetési források híján azonban az építkezés nem haladt, a felhalmozott adósságokért pedig a Bechtel késedelmi kamatot és kártérítést követelt. A tíz év alatt mindössze 52 kilométernyi szakaszt adtak át a forgalomnak: Románia időközben 1,4 milliárd eurót fizetett a Bechtelnek.

Sova korábban megígérte, hogy feloldják a román állam számára előnytelennek bizonyult szerződés titkosítását, a hivatal honlapján azonban csak a 2006-ban, illetve a 2011-ben újratárgyalt szerződést tették közzé: Dan Sova szerint a 2003-ban kötött eredeti megállapodást nem találják, erről csak másolat került elő.

A szociáldemokrata Sova szerint nem lehet biztosat állítani arról, melyik miniszter látta utoljára az eredeti Bechtel-szerződést, de augusztus 7-én őt is feljelentette Anca Boagiu, a korábbi jobbközép kormány közlekedési minisztere. Boagiu szerint Sova tüntette el a szerződést, amelyet 2003-ban állítólag Adrian Nastase akkori szociáldemokrata miniszterelnök is aláírt.

Forrás: Baranyi László – MTI  (hbl \ kti \ pdm)
.

(Ezt a cikket 266 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?