E-útdíj – NFM: személyautókra nem tervezik a kiterjesztést

A használatarányos útdíjfizetés esetleges kiterjesztésére nincs kormányzati szándék vagy terv, ilyen döntésnek még csak az előkészületei sem folynak – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

ORFK felvétele H.Szabó Sándor

A személygépkocsikra az e-útdíj bevezetése után is az e-matricás rendszerben vásárolható meg az úthasználati jogosultság.

A technikai lehetőség fennáll, az e-útdíj rendszer elméletileg akár több járműkategóriát is képes lenne kezelni. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a Népszabadságnak adott pénteki interjújában ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a személygépkocsik után kötelező jelleggel semmiképpen nem kell majd használatarányos útdíjat fizetni – hangsúlyozza közleményében a tárca.

Az NFM szerint az önkéntes csatlakozás lehetőségét is akkor érdemes megvizsgálni, ha erre tömeges igény mutatkozna. A kisebb távolságokra utazó, eseti úthasználó autósoknak jobban megérheti a számukra drágább átalány helyett csak a díjköteles hálózaton megtett kilométerek után fizetni.

Az e-útdíjrendszer kiterjesztése legfeljebb középtávon, a már működő e-matricás rendszer párhuzamos fenntartása mellett valósulhatna meg. Jelenleg azonban ilyen kormányzati törekvések nincsenek, a személygépkocsik az útdíjat továbbra is a megszokott módon fizethetik – áll az NFM közleményében.

Forrás: MTI  (gká \ guz \ gkp)
.

(Ezt a cikket 241 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?