Elektromos buszokat gyárt a kínai BYD az Egyesült Államokban

Elektromos hajtású autóbuszokat fog gyártani az első kínai járműipari beruházás az Egyesült Államokban.

illusztráció - MTI Fotó: Máthé Zoltán
BYD elektromos busz tesztelése Budapesten. – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kínai BYD Auto amerikai leányvállalata a BYD Motors évente ezer elektromos hajtású autóbuszt tervez gyártani Kaliforniában egy, a célra felújított üzemcsarnokban – adta hírül a Washington Post online kiadása szerdán.

Long Beach város megrendelésére az első tíz darab zéró károsanyag-kibocsátású, elektromos hajtású autóbusz jövőre készül el az üzemben – közölte Stella Li, a vállalat első alelnöke a BYD Motors beruházási tervét bejelentő sajtótájékoztatón.

A BYD Motors székhelyétől, Los Angelestől 60 mérföldre keletre, a Mojave sivatagban fekvő Lancester városban létesülő üzem gyártási kapacitását két év alatt évi 50 autóbuszra, majd egy évtizeden belül évi ezer darabra tervezi növelni a BYD Motors.

Az üzem mintegy ezer alkalmazottat foglalkoztat majd. A BYD Motors a két üzemre eddig együttesen 10 millió dollárt fordított.

Az úgynevezett „plug-in”, azaz hálózatról tölthető és robbanómotorral nem rendelkező elektromos buszokat a kínai BYD konszern saját fejlesztésű akkumulátorai hajtják majd. A BYD Motors anyavállalata a BYD Co. a világ legnagyobb akkumulátor gyártó vállalata is egyben.

A lítiumvasfosztfát-akkumulátorok a főként elektronikai eszközökben használt lítiumion-akkumulátoroknál kisebb energiatárolási kapacitással, de hosszabb élettartammal rendelkeznek.

Forrás: MTI  (edi \ gpp \ gte)
.

(Ezt a cikket 243 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?