Június közepén fejeződik be a záhonyi határátkelő felújítása

Június közepén fejeződnek be a tervek szerint a záhonyi magyar-ukrán közúti határátkelőhelyen március elején elkezdett felújítási munkálatok. A határállomáson a felújítás miatt torlódások alakulhatnak ki – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője pénteken az MTI-vel.

Záhonyi határátkelő - ORFK felvétele H.Szabó Sándor
Záhonyi határátkelő – ORFK felvétele H.Szabó Sándor

Suller György Attila őrnagy elmondta: az ukrán-magyar határszakasz legnagyobb forgalmú átkelőjének fejlesztésére sikeresen pályázott a NAV, a projekt keretében a határellenőrzés hatékony szervezéséhez és a személyforgalom ellátásához szükséges infrastruktúrát alakítják ki.

A fejlesztéssel átalakítják a határátkelőhely leromlott állapotú ellenőrzőfülkéit, hogy lehetővé tegyék az Európai Unió szabványainak megfelelő ellenőrzést. A beruházással a be- és kilépőoldal személyforgalmi sávjain a jelenlegi huszonöt különálló rendőrségi és pénzügyőri ellenőrző fülkék helyett tizenöt új, összevont pénzügyőri-rendőrségi és két rendőrségi fülkét alakítanak ki, a belépőoldali mérlegállomás fölé pedig védőtető épül – ismertette Suller György Attila.

A projekt összértéke bruttó 167,8 millió forint, ebből 125,8 millió forintot vissza nem térítendő uniós támogatásból, 41,9 millió forintot pedig Belügyminisztérium által biztosított összegből finanszíroznak.

A kivitelezési munkálatok március 7-én a munkaterület átadásával kezdődtek meg, és június 13-ig fejeződnek be – tette hozzá az őrnagy.

Suller György Attila megjegyezte: forgalmi sávokat a munkálatokhoz igazítva zárnak le, emiatt várhatóan torlódások alakulhatnak ki Záhonynál.

A torlódások elkerüléséért a NAV a személyforgalomban a lónya-haranglábi, a barabás-mezőkaszonyi, a beregsurány-asztélyi és a tiszabecs-tiszaújlaki átkelőket javasolja. A kamionok Ukrajna felé továbbra is kizárólag a záhonyi határátkelőhelyet használhatják.

Forrás: MTI  (hvzs \ bki \ blz)
.

(Ezt a cikket 293 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?