Kategóriák

Kategóriák

Ellenőrzések Hírek Külföld Traffipax

Szlovénia – A sebességmérő kamerákkal telt be a pohár

Betelt a pohár Szlovéniában: a politikai elit korrupciós ügyeibe és a gazdasági megszorításokba már amúgy is belefáradt lakosság számára az utolsó csepp a sebességmérő radarok elhelyezése, és a gyorshajtásért kiszabott aránytalanul nagy pénzbírság – írta szerdán az USA Today hírportál, hozzátéve, hogy hamarosan ismét országos tömegtüntetésen készülnek hangot adni elégedetlenségüknek az Európai Unió (EU) egykori mintaállamának lakói.

„Eljött az idő, hogy megmutassuk, elegünk van” – mondta egy 49 éves vállalkozó. „A politikusok úgy viselkednek, mintha csak bábuk lennénk. Azt hiszik, nem tudjuk, valójában mi is folyik itt, de most van számukra egy üzenetünk – az, hogy ennek vége” – fakadt ki.

A volt jugoszláv tagköztársaságban az utóbbi időben ezrek vonultak utcára, köztük diákok, munkások és tanárok, hogy tiltakozzanak a szerintük csak a népet sújtó és a korrupt politikusokat megkímélő takarékossági intézkedések ellen.

A sebességmérő radarok tavaly év végi felszerelése csak olaj volt a tűzre, főleg azért, mert a gyorshajtásért kiszabott bírságok nagysága eléri a havi átlagfizetés egyharmadát.

Az év végén Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban a helyiek dühükben felgyújtották a kamerákat, mivel, mint mondták, meggyőződésük, hogy a befizetett büntetések Franc Kangler polgármester „cimboráinak” vagyonát gyarapítja.

A tüntetések Kangler lemondásához vezettek. Több tiltakozó csoport azzal fenyegetőzött: addig nem hagynak fel a tüntetésekkel, amíg össze nem omlik az egész (Janez Jansa vezette) kormány – írta az amerikai hírportál.

Forrás: MTI  (khe \ knc \ kho)
.

(Ezt a cikket 620 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE