Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút

Bakondi: a hóhelyzet pluszköltségeit a vis maior keretből igényelhetik az önkormányzatok

A vis maior alapból hívhatják majd le indokolt kiadásaikat azok az önkormányzatok, amelyeknek pluszköltségei adódtak a hóhelyzet miatti védekezés során – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombaton Zalaegerszegen.

Badacsonytomaji tűzoltók hóban elakadt terepjáróját tolják a Kővágóörs és Kékkút között elakadt autók utasai 2013. január 19-én. MTI Fotó: Nagy Lajos
Badacsonytomaji tűzoltók hóban elakadt terepjáróját tolják a Kővágóörs és Kékkút között elakadt autók utasai 2013. január 19-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

Bakondi György az elmúlt napok mostoha időjárási körülményei által a leginkább sújtott nyugat-dunántúli településeket látogatja végig. A zalai megyeszékhelyen arról beszélt, hogy az állami szervezetek – például a katasztrófavédelem, a rendőrség vagy a közútkezelő – rendkívülitúlóra- vagy üzemanyagköltségeit a saját költségvetésükből fedezik.

Ha az önkormányzatoknál is kiadásokat okozott a védekezés, mert kollégiumot, kultúrházat kellett megnyitni, vagy éppen meleg teát biztosítottak az úton rekedteknek, ezek költségeit “a vis maior alapból mint védekezési költséget lehívhatják majd”, miután ellenőrizték ennek indokoltságát.

A katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a hófúvás miatt a legnehezebben járható megyékbe átcsoportosították a munkagépeket, hogy hókotrókkal, hómarókkal, szállítóeszközökkel segítsék a védekezést. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: a Nyugat-Dunántúlra például Pest, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyéből szállítottak át gépeket.

Bakondi György hangsúlyozta: példás együttműködést valósított meg a katasztrófavédelem, a rendőrség és a közútkezelők, de a megyei és járási védelmi bizottságok is összehangoltan végezték feladatukat. A katasztrófavédelemnek csaknem 500 járművet kellett kiszabadítania a hó fogságából ez alatt a néhány nap alatt a nyugat-magyarországi térségben, de szerencsére súlyos események nem történtek.

Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott elmondta: szombaton 14 órakor megnyitották a rédicsi magyar-szlovén határátkelőt – ahol mintegy 500-600 kamion torlódott fel -, miután a 86-os főúton Vas és Győr-Moson-Sopron megyében már megfelelő útviszonyokat tudtak biztosítani. Zalában azonban kora délután még kilenc út járhatatlan volt, öt útszakaszon pedig csak nehezen lehetett közlekedni.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzátette: a magyar-szlovén határon több száz kamion kényszerült várakozásra. A teherjárműveket csak azután tudták beengedni az ország területére, hogy hajnalban az M7-es autópálya felé, kora délután pedig a 86-os út irányába is legalább egy sávon megtisztították az utakat. A hó fogságában számos élőállat-szállítmány vesztegelt, ami külön odafigyelést indokolt. A megyében összesen 41 helyszínen több mint száz elakadt járművet mentettek ki – részletezte az igazgató.

Fülöp Valter, Zala megyei rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy egy Tyukodról Szentpéterúrra érkezett hattagú családnak segítettek a rendőrök éjszaka, számukra végül Zalaegerszegen tudtak ideiglenes szállást találni.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai igazgatója közölte: várhatóan szombat estére sikerül mind a kilenc, még járhatatlan utat megtisztítaniuk a megyében.

Forrás: MTI  (blb \ bám \ kho)
.

(Ezt a cikket 351 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .