Hírek Külföld Navigáció

Az egész ázsiai-csendes-óceáni régióban működik a kínai műholdas navigáció

Csütörtöktől nemcsak Kínában, hanem az egész ázsiai-csendes-óceáni térségben nyújt szolgáltatást a kínai fejlesztésű Beidou műholdas navigációs rendszer, amely elsősorban az amerikai GPS-nek lehet versenytársa.

Illusztráció – Fotó: Beidou.gov.cn

A Beidou helymeghatározási, navigációs, időmérési és üzenetküldési szolgáltatásokra képes már a teljes ázsiai-csendes-óceáni régióban – jelentette be Zsan Cseng-csi, a kínai műholdas navigációs hivatal igazgatója. Zsan hozzátette: a rendszer 10 méteren belüli helymeghatározásra képes, sebességmérése másodpercenként 0,2 méteres pontossággal működik.

A kínai fejlesztésű és működtetésű műholdas navigációs rendszer jelenleg 16 földkörüli pályára állított műholddal üzemel, ezekből az évtized végére 30-nál is több lesz, 2020-tól pedig a Beidou az egész világra ki akarja terjeszteni szolgáltatásait.
Kína 2000-ben kezdett saját műholdas navigációs rendszerének kiépítéséhez, elsősorban azért, hogy megszüntesse függőségét az amerikai GPS-től. A rendszer 2007-ben indult, 2010 után felgyorsult a kiépítése, a legutóbbi műholdat pedig október végén bocsátották fel.

Októberben Kína azt is bejelentette, hogy minden eddiginél pontosabb navigációs rendszert épít. A kínai napisten után Hszihének elnevezett rendszer használatával kültéren 0,1 méteren belüli, beltéren 3 méteres távolságok pontos meghatározására lesz lehetőség a jövőben, ami a jelenleg használt rendszereknél csaknem százszor pontosabb pozicionálást jelent.

Jelenleg négy jelentősebb navigációs rendszert alkalmaznak a világban, ezek az Amerikai Egyesült Államok által kifejlesztett GPS, az orosz Glonassz, az Európai Unió Galileója és a kínai Beidou.

Forrás: MTI  (ksza \ ksb \ ppd)
.

(Ezt a cikket 309 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .