Hírek Közút

Építőipari Nívódíjat kapott a szegedi Móra Ferenc híd

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós források segítségével megvalósult M43-as autópálya Szeged-Makó szakaszán található Móra Ferenc híd 2012. évben a közlekedési létesítmény kategóriában Építőipari Nívódíjat kapott.

A 600m hosszú, 30m széles Móra Ferenc híd név ún. „extradosed”, vagyis függesztett-feszített híd, mely átmenetet képez a gerendahíd és a ferdekábeles híd technológiája között. Ez egy látszólag egyszerű gerenda-híd, melyet több innovációs ötlettel tettek korszerűvé, egyedivé. A szerkezet vonalából kiemelték a feszítő kábeleket – ez esetben két 22 méteres pilon segítségével – melyek így hatékonyan segítik a karcsú híd teherbírását.

További újítás még a híd keresztmetszete is: az alsó és felső vasbeton lemezek között a terhelést trapéz gerinclemezek viselik. Ezzel a megoldással a szerkezet önsúlya jelentősen csökkent, miközben a hasznos teherbírás nem változott. Németországban alkalmaztak már hasonló szerkezetet, de ilyen típusú – szerényebb méretekkel – extradosed szerkezetű, trapéz-övlemezes megoldást eddig csak Japánban építettek.

Az Építőipari Nívódíjat az Építőipari mesterdíj Alapítvány ítéli oda, évente egyszer, tíz kategóriában.

Forrás: NIF Zrt.
.

.

(Ezt a cikket 222 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .