Hírek Szervezetek hírei

Szigorítaná a veszélyes anyagok szállításának szabályait az LMP

Szigorítaná a veszélyes anyagok szállításának szabályait az LMP a polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokkal.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán
A katasztrófavédelem szakemberei dolgoznak az M0-s autóút 24-es kilométerénél, Dunaharaszti közelében, ahol felborult egy veszélyes anyagokat szállító utánfutós teherautó 2012. október 2-án. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Jávor Benedek a Schiffer András frakcióvezetővel közösen tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, három indítványt nyújtanak be, mert véleményük szerint a mostani javaslatban szereplő szabályozások “puhák”, és így nem biztosítják az állampolgárok egészséges környezethez való jogait.

Jávor Benedek, aki az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának vezetője, kijelentette: a veszélyes anyagok szállításával kapcsolatos területen a lehető legnagyobb elővigyázatossággal kell eljárni és semmiféle jogszabályi kiskaput nem lehet hagyni. Felhívta a figyelmet, hogy ezen a héten egy sugárzó anyagot szállító furgon és egy kénsavszállító kamion is balesetet szenvedett Magyarországon.

A részletekre áttérve Schiffer András azt mondta, javasolják, hogy a veszélyes áruk fuvarozása során az úgynevezett zálogjog ne csak a szállítójármű értékére, hanem az okozott kárra is terjedjen ki. Az LMP biztosítékot kérne arra, hogy egy esetleges baleset során fedezni tudják az emberi egészségben vagy a környezetben esett károkat.

A párt azt is javasolta, hogy a szerződésszegéssel, valamint a szerződésen kívül okozott károkért viselt felelősség terjedjen ki az előre nem látható károkra is – közölte a frakcióvezető. Elmondta, úgy módosítanák a jogszabályt, hogy a károkozás során tekintetbe kelljen venni a jövő generációknak okozott károkat is.

Forrás: MTI  (bnd \ bcl \ pdm)
.

(Ezt a cikket 336 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .