Gazdaság Hírek Környezetbarát RO-LA

LMP: Elfogadhatatlan a vasúti kamionszállítás támogatásának megszüntetése

Januártól megszűnt a vasúti kamionszállítás állami támogatása. A vonal veszteségessé vált, az osztrák tulajdonos pedig a bezárás mellett döntött. Ezzel a MÁV 1,3 milliárd forint bevételtől esik el, és csaknem száz munkahely szűnik meg, miközben akár évi harmincezer kamionnal nőhet az autópályák forgalma. Az LMP költségvetési módosító indítványt nyújt be, hogy a vasúti kamionszállítás visszakaphassa az állami támogatást.

A vasúti kamionszállítás – más néven RoLa – Magyarországon hosszú évekig sikeresen működött. Ez a fajta teherszállítás tisztességes piaci körülmények között versenyképes és nem szorul állami támogatásra. Mindaddig azonban, amíg a RoLa-nak meg kell fizetnie a pályahasználati díjat, a kamionok viszont lényegében nem fizetnek használatarányos útdíjat, nem egyenlők a feltételek. Ezért elkerülhetetlen a RoLa állami támogatása mindaddig, amíg be nem vezetik a kamionok használat- és szennyezés arányos útdíját.

Az LMP egyetért a civil szervezeteknek a kormányzat felé tett korábbi kérésével, vagyis azzal, hogy átmenetileg tekintsen el a pályahasználati díj megfizetésétől, hiszen a RoLa megszűnése esetén sem lesz bevétele a díjból. Egyúttal megmaradnának a vasúti kamionszállítás egyéb, évi 900 millió forintot kitevő díjfizetései, a mintegy 100 munkahely és az ebből származó adóbefizetés. Évente pedig több tízezerrel kevesebb kamion zúdulna útjainkra, alacsonyabb lenne a levegő- és zajszennyezés, kevésbé rongálódnának közutjaink, illetve csökkenne a balesetveszély.

Az LMP egy évvel ezelőtt már nekiszegezte a kérdést a kormánynak, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője pedig ígéretet tett az új szabályozás kialakítására: adótörvényre, a használatarányos útdíj jövő év eleji bevezetésére. Ezek közül eddig egyik sem teljesült. Ha a kormány nem tesz semmit, az LMP költségvetési módosító indítványt fog benyújtani az állami támogatás átmeneti visszaállításáért.

Budapest, 2012. október 16.

Jávor Benedek

az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

Forrás: LMP
.

(Ezt a cikket 416 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .