Adózás Gazdaság Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók

Adóváltozások – Az áfa és jövedéki adó szabályok is változnak

A külföldön, hosszú távra bérelt autó áfáját Magyarországon kell megfizetni a nemzetgazdasági tárca pénteken benyújtott adómódosító csomagja szerint.

Aki Szlovákiában bérel hosszú távra autót, de a lakóhelye Magyarországon van, annak a bérleti díj után az áfát a magyar adókulcs szerint kell megfizetnie – ezzel a példával illusztrálja az áfa-fizetés helyének a módosítását a javaslat.

Az elektronikus számla formátumát a jövő évtől az adózó határozza meg – a tartalmát továbbra is a törvény írja elő. Így a számla lehet akár egy e-mail, pdf formátumú melléklete is. A hitelességet, és a megőrzést azonban minden formátumban biztosítani kell.

Szintén új az áfa-törvényben az a javaslat, hogy az üzletrész átruházása után nem kell forgalmi adót fizetni. A vevőre az áfa-fizetés – időlegesen – nagy terhet ró, viszont az adóhatóságtól visszakapja. Ezért egyszerűbb, ha meg sem kell fizetnie azt.

A fuvarozók jelenleg a gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető részt negyedévente, illetve évente kapják vissza. A jövőben a visszaigénylés havi lesz, ezzel javul a fuvarozók likviditása.

Forrás: MTI  (ghg \ gte)
.

(Ezt a cikket 422 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE