Az előírások szerint július első szombatjától lép életbe és augusztus végéig tart a nehéz tehergépjárművek meghosszabbított forgalomkorlátozása. A nyári kamionstop az általános szabály alapján szombaton este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik. A hőségriasztás miatt azonban a szakminiszterek a következő hétvégére felfüggesztették a korlátozást.

Nem lesz kamionstop a hétvégén

A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik (mezőgazdasági és egyéb vontatók, lassú járművek, e járművekből és pótkocsikból álló járműszerelvények) forgalmának korlátozását közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontok indokolják. A kamionstop időtartamának nyári kiterjesztését a visszaeső szállítási igények teszik lehetővé. A tehergépkocsik júliusban és augusztusban főszabály szerint szombat délután 15 óra és vasárnap este 22 óra között nem közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A kamionstopot a nemzeti fejlesztési miniszter veszélyhelyzetben (pl. az országos tisztifőorvos által meghirdetett hőségriasztás esetén) a vidékfejlesztési miniszter egyetértésével átmenetileg felfüggesztheti. A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt egészségvédelmi okokból korlátozás nélkül közlekedhetnek a következő hétvége mindkét napján. A járművezetők szállítási feladatukat, a vezetési és pihenőidő betartása mellett, megszakítás nélkül teljesíthetik, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban várakozniuk.

A kamionstop nyári rendje így legkorábban július második szombatjától léphet életbe. A korlátozás időszakos meghosszabbítása augusztus 31-ig tart. Az úton lévő tehergépjárműveknek ősztől jövő júliusig újra szombat estétől vasárnap estig kell majd parkolókban időzniük.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 322 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?