Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Útlezárásokat jelentettek be a cseh gazdák

Útlezárásokkal tiltakoznak május végén a cseh gazdák a kormány reformpolitikája ellen – jelentette be Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke csütörtökön Prágában.

Veleba tájékoztatása szerint a cseh mezőgazdasági termelők május 23-tól kezdve a hónap végéig naponta lezárnak több közutat tiltakozásul az ellen, hogy a Petr Necas vezette kormány 2013 január elsejétől megszünteti az üzemanyagokra a gazdáknak nyújtott kedvezményt, illetve megadóztatja a borfogyasztást.

“Ha a tervek megvalósulnak, az egész Európai Unióban valószínűleg Csehország lesz az egyedüli olyan ország, amely nem támogatja a gazdák üzemanyagfogyasztását” – szögezte le az agrárkamara elnöke. A jelenlegi szabályozás szerint a cseh gazdák visszaigényelhetik a gázolaj áfáját.

“A tiltakozások mértékéről és részleteiről a hétfőtől megalakuló helyi válságstábok fognak dönteni. Lakóhelyemen, a Vysocina régióban mind az öt járásban lesznek tiltakozások” – mondta Veleba az agrárkamara elnökségének csütörtöki ülése után.

“A mezőgazdasági technika mintegy két órán át cirkálni fog az utakon, s akadályozni fogja a forgalmat. Nincs egységes receptünk. Egyszerűen szólva az történik, hogy kimennek a traktorok, s közlekedni fognak a meghatározott útvonalakon” – pontosította az elképzelést Veleba.

Az agrárkamara szerint a cseh gazdák a kormány intézkedései következtében fokozatosan elveszítik versenyképességüket. A drágább gázolaj megdrágítaná a mezőgazdasági termékeket is, s azok eladhatatlanná válnának.

Forrás: Kokes János – MTI  (kjk \ gkp \ gpp)
.

(Ezt a cikket 194 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .