Május végén újra kezdődhet a gyorsforgalmi út építése Szombathely és Vát között

Várhatóan 2014 közepén adják át az épülő M86-os gyorsforgalmi út Szombathely és Vát közötti szakaszát – közölte az MTI-vel csütörtökön a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

M86 Vát Fotó: Wikipédia

A közlemény szerint a kivitelezés folytatására kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson a három ajánlattevő közül legalacsonyabb árat a Magyar Aszfalt Kft., és a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. által alkotott konzorcium ajánlotta, amely így nettó 7,037 milliárd forintért építheti meg az útszakaszt.

A már megvalósult munkálatokkal együtt 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig melléépítéssel kétszer két sávos főutat alakítanak ki. A 9,2 kilométer hosszú útszakasz gyorsforgalmi paraméterekkel épül meg.

A beruházás részeként 18 közúti és vízépítési műtárgyat, egy új külön szintű „fél lóhere” típusú csomópontot és egy további külön szintű csomópontot alakítanak ki. A felújított útszakasz burkolata a korszerűsítés után 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek közlekedésére is alkalmas lesz – írták.

A beruházás előzményeihez tartozik, hogy a Szombathely-Vát közötti szakasz kivitelezése a vállalkozó pénzügyi problémái miatt 2010. októberben leállt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a korábbi kivitelezővel szemben megtette a szükséges műszaki, szerződéses, jogi és pénzügyi lépéseket, melynek végső következményeképp tavaly július 28-án elállt a konzorciummal kötött kivitelezési szerződéstől.

A NIF Zrt. a közreműködő szervezetekkel együtt 2011 augusztus eleje óta azon dolgozott, hogy megteremtsék és megoldják a problémákat és megteremtsék a szükséges pénzügyi és műszaki feltételeket ahhoz, hogy a 86. számú főút Szombathely-Vát közötti szakasz felújítása és építése minél hamarabb újra indulhasson – áll a közleményben.

Forrás: MTI  (bcsp \ gtr)
.

(Ezt a cikket 210 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?