Hírek Közút Külföld

Eltűnnek az óriásplakátok a csehországi autópályák mellől

Öt éven belül eltűnnek az óriási reklámtáblák a csehországi autópályák, a gyorsforgalmi és az elsőrendű utak mellől. A vonatkozó törvény módosítását több hónapos éles viták után pénteken fogadta el a cseh képviselőház.

A közutakról szóló törvény módosítása alapján a jövőben az autópályák és a gyorsforgalmi utak mentén csak azok helyezhetnek el reklámtáblákat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a járműforgalommal: benzinkutak, út menti vendéglők és szálláshelyek üzemeltetői. Az óriásplakátokat működési helyüktől legfeljebb 200 méterre helyezhetik el. Az összes többi reklámtáblának öt éven belül el kell tűnnie az utak mellől.

A kormány javaslata eredetileg a másod- és harmadrendű utakra is vonatkozott, de ezeket a parlament végül is kivette a törvény hatálya alól.

A vitában elhangzott, hogy Európában szinte sehol sincs annyi óriásplakát és reklámtábla az utak mentén, mint Csehországban. A prágai sajtó szerint a csehországi sztrádák mellett átlagban 50 méterenként látható egy-egy óriási reklámtábla. Ez komoly gondokat okoz, és sok esetben bizonyíthatóan hozzájárul a balesetekhez is. Ugyanakkor esztétikailag egyértelműen “környezetszennyezőnek” minősíthető a jelenség.

A közutak mentén álló óriási reklámtáblák számának minimumra való korlátozását a jobboldali kormánykoalíció javasolta. A baloldali ellenzék azzal bírálta a javaslatot, hogy annak elfogadásához bizonyos gazdasági és lobbikörök érdekei fűződnek. A kormányzat szerint azonban ez az intézkedés szükséges, ha Csehország valóban Európához kíván tartozni.

“A kormány javaslata a lehető legszigorúbb: öt éven belül korlátozni fogja a reklámtáblák számát az autópályák, a gyorsforgalmi utak, az első-, másod- és harmadrendű utak, valamint a helyi jelentőségű utak mentén is” – mondta Pavel Dobes közlekedési miniszter korábban újságíróknak.

A jogszabályt már csak Václav Klaus államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy életbe lépjen.

Forrás: Kokes János – MTI  (kjk \ kdl)
.

(Ezt a cikket 232 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .