Ellenőrzések Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók

Helyszíni bírság 2012

Az új szabálysértési törvény április 15-én lépett hatályba, így változtak a kiszabható helyszíni bírság minimum és maximum összegei is. Jelen bejegyzésben erről fog szó esni.

forrás: jogiq.com

Az  új szabálysértési törvény hatályba lépésével a helyszíni bírság minimum összege 5.000 forint, maximum összege 50.000 forint lehet, azonban hat hónapon belüli ismételt elkövetés esetén ez az összeg 70.000 forint is lehet. A törvény hatályba lépésével egy másik jogszabály is hatályba lépett, amely a fix bírságokat tartalmazza.

Ezek a fix bírságok bizonyos közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandók. Ez azt jelenti, hogy aki a rendeletben meghatározott szabálysértést elköveti, akkor az intézkedőnek nincs mérlegelési jogköre, a kormányrendeletben meghatározott bírságot kell kiszabni. Ezek a bírságok 15.000-50.000 forintig terjedhetnek, szabálysértéstől függően. A kormányrendelet két részre osztja a bírságokat: helyszíni bírság, és pénzbírság. Helyszíni bírságot (alacsonyabb az összege) akkor lehet kiszabni, ha a szabálysértést elkövető elismeri a szabálysértésé elkövetését. Pénzbírság (magasabb az összege) akkor alkalmazható, ha az elkövető nem ismeri el az elkövetés tényét, és az intézkedő feljelenti, szabálysértési eljárásban – ha bebizonyosodik, hogy elkövetésre került a szabálysértés – szabható ki a magasabb pénzbírság. A kormányrendeletben meghatározott szabálysértéseket, és az alkalmazandó bírságokat nem írnám ide, inkább beillesztem a teljes kormányrendeletet.

63/2012. kormányrendelet (fix bírságok)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozzon a JogIQ Facebook-oldalához!

Forrás: JogIQ
.

(Ezt a cikket 685 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .