Gazdaság Hírek Külföld

Teherautósofőrök csaptak össze rendőrökkel Athénban

Nyugdíjalapjuk megcsapolása miatt tüntető dokkmunkások és teherautósofőrök csaptak össze a rendőrökkel Athénban pénteken.

ΔΕΘ 2010 —International Fair of Thessaloniki Protest
Illusztráció

    A narancssárga láthatósági mellényt viselő több száz feldühödött munkás a görög központi bank épülete előtt demonstrált, amiért a kormány által Görögország magánhitelezőivel kötött adósságcsere-megállapodás miatt elvesztették a pénzintézet által kezelt nyugdíjmegtakarításaik jelentős részét.

A márciusi kötvénycsere során 100 milliárd euróval csökkentették Görögország adósságát, amely alapfeltétele volt annak, hogy a bajba jutott dél-európai ország megkapja az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól második, 130 milliárd eurós mentőcsomagját.

A munkások eleinte békésen, fekete zászlókat lengetve és dudálva tüntettek, később azonban elszabadultak az indulatok, s műanyag palackokkal dobálták meg a bank épületét, majd fabotokkal támadtak rá a kivezényelt rohamrendőrökre – írta a The Telegraph brit lap internetes oldalán.

A rendőrség könnygázt és gumibotokat vetett be a tüntetők feloszlatására, az összecsapást követően egy embert kórházba kellett szállítani.

A görög fővárosban sorozatosak a takarékossági intézkedések elleni megmozdulások. Legutóbb szerdán volt tömegtüntetés Athénban, akkor kétezren demonstráltak a parlament közelében lévő Szintagma téren, miután egy nyugdíjas öngyilkosságot követett el a megszorítások miatt.

Videó: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/9190651/Greek-dockworkers-clash-with-police.html

Forrás: MTI  (kst \ ktl)
.

(Ezt a cikket 318 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE