Kategóriák

Kategóriák

Ellenőrzések Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Közúti- és határforgalmi változások a húsvéti ünnepek alatt

A húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon és a határátkelőhelyeken a forgalom számottevő növekedésével kell számolni. Ennek oka, hogy az ünnepek alatt többen lakóhelyüktől távol töltik szabadidejüket, rokonokhoz, családjukhoz utaznak látogatóba.

Nemcsak a húsvét ideje alatt, hanem már az ünnepek előtt 1-2 nappal is megnő a forgalom a közutakon. A közlekedők legfőképpen a gyorsforgalmi utakat és a gyorsabb közlekedést biztosító jelentősebb főutakat veszik igénybe.

A húsvéti időszakra jellemző az is, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztást követő járművezetés tilalmát és veszélyeit, ezért előfordulhat, hogy az ország útjain közlekedve ittas, agresszív járművezetővel találkozunk.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is szabályszegésnek minősül, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is kiváltja azokat az élettani hatásokat (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel össze nem egyeztethetők.

A húsvét előtti, illetve az ünnepek időszakában a torlódások elkerülése érdekében az autópályákon, a főútvonalakon, a határátkelőhelyekre vezető útvonalakon, valamint a bevásárlóközpontok és üdülőhelyek közelében lévő utakon a rendőri szervek kiemelt figyelmet fognak fordítani a zavartalan közlekedés biztosítására, a közúti közlekedési balesetek megelőzésére.

Ezért a húsvéti ünnepek alatt is fokozott rendőri ellenőrzés, jelenlét várható az utakon, melynek fő célja:

 • ittas, vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése,

 • agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása,

 • passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése,

 • járművezetés közben a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó szabályok megtartatása.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek alatt is közlekedjenek a szabályoknak megfelelően, és szeszesital fogyasztását követően soha ne üljenek a volán mögé, vagy kerékpárra, motorra. Mindenkit haza várnak, ezért mindig döntsenek felelősen!

2012. április 7-én 22.00 óra és április 09-én 22.00 óra között „kamionstop” lép életbe, emiatt a hétvégét megelőző és az azt követő időszakban a teherforgalom növekedése várható.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén legyenek türelmesek, érdemes már az utazás tervezésekor hosszabb menetidővel számolni.

A húsvéti ünnephez kapcsolódó, kiemelkedő forgalmú időszakban a Nyugat-Európából haza- és visszautazó román, ukrán és szerb vendégmunkások miatt a határforgalom erőteljes növekedésével számol a Rendőrség.

A leginkább érintett közúti határátkelőhelyek Záhony, Csengersima, Ártánd, Nagylak, Röszke, esetleg Tompa és Gyula lehet. A teherforgalomban a román fél által bevezetett ellenőrzés miatt alakulhat ki várakozás. A tehergépjárművek torlódása a határátkelőhelyekre vezető utakon kihathat a személyforgalomra, a közlekedésben résztvevőknek nagyobb figyelmet kell fordítani a közlekedési szabályok és a határátkelőhelyek rendjének betartására, a helyes sávok kiválasztására.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására, teljes kapacitással fognak üzemelni, ha szükséges, akkor ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozási idő csökkentése érdekében.

Az előrejelzés szerint kilépő irányban április 05-07. között a várakozási idő az alábbiak szerint alakulhat:

 • a tompai közúti határátkelőhelyen fél óra,

 • a röszkei közúti határátkelőhelyen 1 óra,

 • a nagylaki közúti határátkelőhelyen teherforgalom tekintetében 1 óra,

 • az ártándi közúti határátkelőhelyen személyi forgalomban fél, teherforgalomban 1-3 óra,

 • a csengersimai közúti határátkelőhelyen teherforgalom tekintetében 1 óra

 • a záhonyi közúti határátkelőhelyen 1-3 óra várakozási idő alakulhat ki a személy és teherforgalomban.

 • a beregsurányi közúti határátkelőhelyen 1 óra várakozással kell számolni.

 

Április 09-10. közötti időszakban a vendégmunkások visszautazása miatt a Magyarországra belépő irányban alakulhat ki várakozás:

 • a tompai közúti határátkelőhelyen fél óra,

 • a röszkei közúti határátkelőhelyen személy és teherforgalomban egyaránt 1 óra,

 • a nagylaki határátkelőhelyen teherforgalom tekintetében 1 óra,

 • az ártándi közúti határátkelőhelyen személy és teherforgalomban egyaránt fél egy óra időtartamú lehet,

 • a záhonyi közúti határátkelőhelyen 1-2 óra várakozási idő alakulhat ki a személyforgalomban,

 • a beregsurányi közúti határátkelőhelyen 1 óra.

A torlódások elkerülése érdekében az alábbi alternatív útvonalakat ajánljuk:

Az ukrán határszakaszon a személyforgalomban közlekedőknek, alternatív útvonalnak a 07-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhely és a 08-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhely és az állandó nyitva tartású Tiszabecs közúti határátkelőhely javasolt.

A szerb határszakaszon átlépő szerb és a magyar állampolgárok részére alternatív útvonalnak a 08-16 óra között nyitva tartó Tiszasziget közúti határátkelőhelyet, illetve a 08-16 óra között nyitva tartó Bácsalmás közúti határátkelőhelyet ajánljuk szintén csak magyar és szerb állampolgárok részére.

A román határszakaszon a 24 órás nyitva tartású Battonya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. 

Az ukrán határszakasz határforgalmának aktuális helyzetéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK ügyeletén lehet érdeklődni a +36-42/524-600 telefonszámon.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket és balesetektől mentes hosszú hétvégét kívánunk!

ORFK Szóvivői Iroda

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 163 alkalommal tekintették meg.)