Gazdaság Hírek Logisztika

Egymilliárd: A Gebrüder Weiss rekordforgalmat ért el

A szállítmányozó és logisztikai vállalat több mint 500 éves története során a 2011-es évben először ért el egymilliárd eurót meghaladó forgalmat.

Az igazgatótanács: Peter Kloiber, Wolfram Senger-Weiss, Heinz Senger-Weiss, Wolfgang Niessner.

A Gebrüder Weissnél folytatódik az előző évek pozitív tendenciája. A szállítmányozó és logisztikai vállalat az előzetes számok alapján a 2010. évhez viszonyított 9,2 százalékos növekedéssel 1,066 milliárd euró forgalmat ért el. Ezzel a Gebrüder Weiss első ízben lépte túl az egymilliárd eurós lélektani határt. „Hosszú évek óta egyaránt következetes és fenntartható növekedési stratégiát követünk, ami 2011-ben a forgalomra és az eredményre is pozitív hatást gyakorolt” – mondja Wolfgang Niessner, az igazgatóság elnöke.

Döntően hozzájárult ehhez a fejlődéshez a hálózat további fejlesztése olyan piacokon, mint Közép- és Kelet-Európában, valamint Ázsiában. Emellett az Ausztriát és Németország déli részét jellemző kedvező gazdasági helyzetből is profitálhattunk. A fontos svájci piac eredménye – az árfolyamingadozás ellenére – szintén stabil maradt. A vállalat világszerte 158 saját telephellyel rendelkezik, közülük 87 Európában található.

Fenntarthatóság és hosszú távú tervezés
A Gebrüder Weiss mint a legnagyobb osztrák magántulajdonú szállítmánoyozási és logisztikai vállalatok egyike, amely több mint 500 éves történelmet tudhat maga mögött, különösen nagy hangsúlyt fektet a felelős és fenntartható beruházásokra. „Magas sajáttőke-arányunk és a több mint 65 millió eurós cash flow révén messzemenően a hitelintézetektől függetlenül folytathatjuk beruházásainkat” – tájékoztat Wolfram Senger-Weiss pénzügyi igazgató. „Ezt a tőkét célirányosan forgatjuk be globális hálózatunk bővítésébe.” Az elmúlt évben a vállalat 40,8 millió eurót fektetett be új telephelyekbe és projektekbe. A Prága melletti Jenečben novemberben tették le az irodaépülettel kiegészülő új terminál alapkövét, amelynek összértéke kereken 15 millió euró. A Memmingenben és a Hall in Tirolban működő kirendeltséget bővítették, a szerb leányvállalaton belüli részesedést pedig 100 százalékra emelték. A vállalat az év végével átvett egy jó nevű tengeri spedíciós céget Japánban, és Tokió mellett most Oszakában rendelkezik egy további telephellyel. A vállalat növekedésével párhuzamosan az átlagos dolgozói létszám is emelkedett szűk hat százalékkal – 4667 főre. Tavaly 4414 munkatársa volt a Gebrüder Weissnek.

A közúti fuvarozás, a logisztikai megoldások, valamint a légi és a tengeri szállítás kereken 10 százalékkal növekedett
A növekedéshez a konszern minden fő üzletága hozzájárult. A szárazföldi közlekedés konszolidált árbevételét a Gebrüder Weiss 10 százalékkal tudta növelni 642,1 millióról 706,6 millió euróra. Ennek az ágazatnak a fejlődésében a hálózatépítés mellett a szolgáltatási portfólió egész Európára kiterjedő egységesítése jelentett fontos mérföldkövet. A Gebrüder Weiss a gyűjtőszállítmányozó szolgáltatásait 2011. márciusa óta a „GW pro.line” nevű közös termékcsalád alatt egyesíti, és így ügyfeleinek egész Európában fix átfutási időket és egységes minőségi standardokat kínál. A logisztikai megoldások területén is örvendetes a fejlődés. „Sok ügyfél nagyra értékeli a narancsszínnel járó minőséget, ha a szállítási láncuk optimalizálásáról van szó” – fűzi hozzá Wolfgang Niessner igazgatósági elnök.

A Gebrüder Weiss légi és tengeri fuvarozása 2011-ben jelentős, 9,4 százalékos növekedést mutathatott fel, és 236,8 millió euró árbevételt ért el. Fontos mérföldkő volt a dél-amerikai hálózat kiépítése a Röhlig Logistics nevű globális együttműködő partner közreműködésével. „Folyamatosan növekvő légi és tengeri hálózatunk egyre fontosabb szerepet tölt be a konszern egészén belül” – mondja Heinz Senger-Weiss igazgatósági tag és osztályvezető. Az utóbbi időben mindenekelőtt a tengeri szállítás fejlődött intenzíven. A vállalat továbbra is a „Project and Break Bulk” szegmens folyamatos továbbfejlesztésére kíván összpontosítani. 2011-ben a Gebrüder Weiss Kínában és Európában is számos fontos projektet valósított meg.

A Gebrüder Weiss csomagküldő szolgálata, amely a legtöbb osztrák tartományban a DPD szolgáltatásait nyújtja, 2011-ben ismét a tartós siker zálogának bizonyult. „Tavaly a konszolidált forgalmat ismét 4%-kal növeltük, ami 122,1 millió euró bevételt jelentett” – tájékoztat Peter Kloiber elnök és osztályvezető. „Pozitív irányban fejlődött leányvállalatunk, az inet-logistics is, amely több mint 20 százalékos növekedést ért el, és a 2011-es évet közel 10 millió eurós forgalommal zárta”. Ismét jól teljesített a logisztikai tanácsadó vállalat, az x|vise is, amely 1,1 millió eurós forgalmat bonyolított le.

Ökológiai és társadalmi fenntarthatóság
A családi vállalkozás az elmúlt évben is számos lépést tett a fenntarthatóságért. A legfontosabb mérföldkövek közé tartozik Ausztria első klímasemleges logisztikai csarnoka Wörgl városában, egy kétféle üzemanyaggal is működő gázüzemű tehergépkocsi üzembe helyezése Bécsben a Siemens Österreich AG-vel együttműködve, valamint saját szélerőműpark vásárlása Észak-Németországban. Wolfram Senger-Weiss az alábbiakat fűzi hozzá: „Energiaigényes ágazatban dolgozunk. Hosszú távú ökológiai elkötelezettségünknek ezért az is a célja, hogy felkészüljünk és ügyfeleinket is felkészítsük az erőforrások jövőbeni szűkösségével, ill. drágulásával járó kihívásokra.” A családi vállalkozás emellett társadalmi kötelezettségének tekinti, hogy kiemelt prioritásként tekintsen az ép környezet és a társadalom megóvására. A Gebrüder Weiss ennek a számos alkalommal elismert elkötelezettségnek köszönhetően kapta meg a „Corona Preis 2011” nevű CSR-kitüntetést.

A hálózat bővítése tovább folytatódik
„A Gebrüder Weiss a változó gazdasági környezetben is hű marad stratégiájához és értékeihez” – jelzi Wolfgang Niessner igazgatósági elnök. „Az előtérben a globális hálózatunk bővítése és sűrítése, valamint a technológia, az infrastruktúra és a képzés, ill. a továbbképzés területét érintő beruházások állnak. Célunk most is és a jövőben is a Service Excellence.” A vállalat alig néhány napja vetette meg a lábát a kaukázusi régióban saját grúziai közös vállalatával. A grúz fővárosban, Tbilisziben még az idén lezajlanak a modern logisztikai terminál építési munkái. A Gebrüder Weiss célja, hogy multimodális logisztikai láncaival a Fekete-tengertől keletre is teret nyerjen.

Forrás: Gebrüder Weiss
.

(Ezt a cikket 235 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE