Gazdaság Hírek Közút Külföld

A Vegyépszer szerint téves információkat fogalmaztak meg a cég ellen Romániában

Téves információkon alapul a román közlekedési minisztérium keddi sajtóközleménye, amelyben azt közölte, hogy kártérítést követel a Vegyépszertől – közölte Seprényi Sándor, a Vegyépszer Hungária Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

Egy kamion halad a Kolozsvárt elkerülő úton. MTI Fotó: Bíró István

A vezérigazgató a közleményében azt írta: az Evenimentul Zilei romániai internetes portálon hétfőn jelent meg egy írás a Vegyépszer csődeljárása kapcsán “euró-milliók kisíbolásáról” Romániában, amelyet utána több cikk is követett.

A román szaktárca kedden közleményben azt közölte: a román közlekedési minisztérium jogi úton fog kártérítést követelni a Vegyépszer által Romániában el nem végzett útépítések, valamint a csak részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt.
Alexandru Nazare román közlekedési miniszter Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövettel találkozott, akinek kifejtette ez ügyben a román fél elégedetlenségét.

Nazare szerint elfogadhatatlan, hogy a kolozsvári terelőút építése novemberben leállt, és az elkészült szakasz egy része megrongálódott. Tavaly ugyanis a terelőút egyik megépített szakasza földcsuszamlás miatt megrepedt.

A miniszter szerint a Vegyépszer csődhelyzete miatt leállt munkálatok, valamint a román alvállalkozók ki nem fizetése a román állam és infrastruktúra-fejlesztő vállalatok számára elfogadhatatlan anyagi károkat okozott.

“A cikkben közöltek azonban nem felelnek meg a valóságnak, így a sajtóközlemény is téves információkon alapul” – áll Seprényi Sándor szerdai reagálásában.

Seprényi Sándor azt közölte: a Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft. nem felszámolás, hanem csődeljárás alatt működik. A kft. február 21-én sikeres csődegyezséget kötött a hitelezőivel, a hitelezők több mint felének 20-50 százalék közötti kielégítési mértéket ajánlva.

Hozzátette, hogy a csődeljárásban összesen 19 romániai cég volt érdekelt, amelyből 11 vett részt a tárgyaláson.

Seprényi Sándor leszögezte: az említett kolozsvári terelőút cölöpözési munkálatait a megrendelő állította le még 2011 novemberében, mivel át kellett tervezni az út cölöpözését. Így csak járulékos munkákat végezhetett a kft., amely ezt, a helyszíni jegyzőkönyvek tanúsága szerint megtette. Január egy részében jelentett a társaság leállást, amikor a hőmérséklet mínusz 20 fok körül volt – közölte.

Az egyetlen műszaki kifogás a Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft. munkájával szemben, hogy egy útszakasz megrongálódott, amelyről a február 21-re elkészült műszaki szakvélemény megállapította, hogy annak egy, a munkaterületen kívül történt földcsuszamlás az oka, vagyis a kivitelező nem hibás – áll a Seprényi Sándor által küldött közleményben.

A vezérigazgató azt is közölte, hogy a román megrendelő eddig nem fizette ki a szeptemberi és októberi számlákat, az ezekből fizetendő alvállalkozókat így a Nemzetközi Vegyépszer Románia sem fizette ki.

A csődeljárás alatt álló Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft.-nek semmilyen adótartozása nincs Romániában – áll a Vegyépszer Hungária Zrt. vezérigazgatójának közleményében.

Forrás: MTI  (gep \ gkv)
.

(Ezt a cikket 247 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .