Ellenőrzések Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók

Részletek az április 15.-től bevezetésre kerülő fix közlekedési bírságokról

A hét közepén adtunk hírt arról a rendelet tervezetről, amely alapján április 15-től meghatározott összegű fix bírságokat kell kiszabni a közlekedési szabálysértések esetén. Most nézzük a részleteket!

A leglényegesebb változás az előterjesztett, de még el nem fogadott új szabálysértési rendelet tervezetben, hogy a helyszíni bírság legmagasabb összegét 50.000.- Ft-ban maximálták, azonban a kiszabható pénzbírság összege ennek a többszöröse is lehet. Az indoklásban azt írják, hogy az összegek meghatározásánál a cselekmények elszaporodottságát és közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásának súlyosságát vették alapul.

A szabálysértési rendelet módosításának indoklása:

“A tervezet a közlekedésbiztonság további javítása, a balesetek súlyosságának csökkentése érdekében, továbbá azon szabálysértések esetében, amelyeknek gyakori elkövetésük miatt indokolt, a megelőzés és a kellő visszatartó hatás elérése érdekében meghatározza azokat az egyes szabálysértéseket, amelyek esetében a helyszíni bírságolás, illetve a szabálysértési eljárás során – mérlegelés nélkül – kell alkalmazni az egyes szabálysértések alapjául szolgáló jogszabályi rendelkezések megsértéséhez rendelt bírságösszeget.”

A szerdai cikkben csak néhány példát lehetett olvasni a várható bírságok összegéről. Íme az egyes szabálysértésekért járó pénzbírságok táblázata:

Fix bírságok

Az előterjesztett rendelet tervezet teljes szövege itt olvasható >>
.

(Ezt a cikket 323 alkalommal tekintették meg.)