Hírek Környezetbarát Márkahírek Renault

A RENAULT TRUCKS BLAINVILLE-I ÜZEMÉNEK SZÉN-DIOXID MÉRLEGE

A Renault Trucks számításokat végzett blainville-i gyártóüzemének szén-dioxid kibocsátásával kapcsolatban. Logisztika, összeszerelés, a személyzet szállítása… Egy éven át vizsgálták az összes olyan tevékenységet, amely üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. Az eredmény: a Renault Trucks mostantól abból a szempontból is értékelheti beruházásait, hogy azok hogyan hatottak a CO2-kibocsátás csökkentésére, illetve világosan kirajzolódtak azok az új teendők, amelyek megvalósításával a CO2-kibocsátás törvényi előírásait teljesítheti.

Hány kilogrammal csökkenthető a CO2-kibocsátás a gyártóeszközök modernizálásával? Évente mekkora emissziót eredményez a 2500 alkalmazott napi utaztatása? Milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy egy gyár kevesebb üvegházhatású gázt termeljen? Mindezekre a kérdésekre világos választ kaphat egy gyártó a szén-dioxid mérlege (Bilan Carbone®) elkészítésével.

A Renault Trucks azért választotta ezt a módszert, amelyet a francia energia- és környezetgazdálkodási ügynökség (ADEME) szabadalmaztatott a különböző tevékenységek CO2-kibocsátásának mérésére, hogy felmérje, milyen hatással van a normandiai Blainville-sur-Orne-ban található gyárának működése a környezetre. Blainville-sur-Orne-ban 2500 alkalmazott munkájának köszönhetően évente több mint 40.000 teherautó fülkét gyártanak és 7000 járművet szerelnek össze. 2007 óta számos fejlesztést hajtottak végre a gyártósorokon, így a szénfelhasználási mérlegelkészítése egyedülálló alkalmat nyújt annak mérésére, hogy az eszközök korszerűsítése milyen hatással van a környezetre.

Mintegy ötven munkatárs egy évnyi munkájának köszönhetően a Renault Trucks most már pontosan tudja, hogy melyek a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó tevékenységek az üzemben, valamint azt, hogy az eszközök korszerűsítése milyen mértékű emisszió csökkenést eredményezett.

Nagyfokú emisszió csökkenés volt mérhető például a fényezőfülkék teljes körű korszerűsítésével. A fejlesztés eredményeképpen 2010-ben 6500 tonnával kevesebb CO2 került a légkörbe. Ezek az eredmények annak köszönhetők, hogy a gépek elektromos fogyasztásának csökkentése és az eljárások egy részének automatizálásából adódó kevesebb festékfelhasználás következtében 70 Celsius fokkal csökkentették a festékek égetési hőmérsékletét.

A szénfelhasználási mérleg elkészítésénél az alkatrészek, a fülkék, valamint az üzembe nap mint nap érkező és onnan kigördülő teherautók logisztikai folyamatát is vizsgálják. A Blainville-ben gyártott fülkéket az összeszerelő telephelyre szállító teherautók fuvar optimalizálásával a Renault Trucks évente 370 tonnányival csökkenti a CO2-kibocsátást.

A termelési eszközök és a munkamódszerek javításán kívül más területen is lépéseket tehet egy olyan termelőüzem, mint Blainville-sur-Orne. Természetesen a tágabb értelemben vett energiafelhasználás marad az üzem legjelentősebb CO2–kibocsátási forrása. Számos lépést tettek az üzemben azért, hogy csökkentsék az energiafelhasználást úgy a gyártás során, mint azon kívül (éjszaka és hétvégén). A személyzet körében kezdeményezett tudatosságnövelő lépésekkel arra hívták fel az alkalmazottak figyelmét, mennyire fontos lekapcsolni a használaton kívüli gépeket és világító testeket; a fűtést munkaidőben rendszeresen szabályozni, munkaidőn kívül pedig lekapcsolni; illetve kikapcsolni a számítógépet, amikor este befejezik a munkát («akárcsak otthon»). Ugyanezen a gondolatsíkon a « telekocsi » és általában az autóhasználat csökkentése a munkába járásban jelentős energia-megtakarítási forrás, hiszen ezzel évente akár 150 tonnányival kevesebb CO2 kerül a levegőbe.

A szén-dioxid mérleg megvonásával a Renault Trucks a CO2-kibocsátásról szóló törvényt megelőzve kész arra, hogy 2012-ben az összes többi üzemében is elvégezze ezeket a méréseket. Ez az eljárás szervesen illeszkedik azokba a lépésekbe, amelyeket a Renault Trucks tett és tesz azért, hogy csökkentse ipari tevékenységének hatását a környezetre. Ezek közé tartozik a környezetvédelmi irányítási rendszer bevezetése az üzemekben a 2000-es évek elején, az ISO 14001 tanúsítás megszerzése az összes telephelyen, valamint a megújuló energiák arányának növelése Bourg en Bresse-ben és Saint-Priest-ben.

Forrás: Renault Trucks
.

(Ezt a cikket 258 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .