A mentősáv a következőképpen működik: kétsávos útszakasz esetén a belső sávban amennyire csak lehet balra, a külsőben amennyire csak lehet jobbra kell félrehúzódniuk a gépjárműveknek, egészen a leállósávba. A két kocsisor között alakul ki a mentősáv. 

Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton hasonló elven működik a mentősáv: a legbelső, baloldali sávban az összes jármű amennyire csak lehet balra húzódik. Az összes többi, tehát a középső és a belső sávban lévőknek amennyire csak lehet jobbra kell félrehúzódniuk. Még a leállósávba is! A lényeg az, hogy a külső bal oldali sáv mellett egy legalább 3,5 méter széles, szabad szakasz maradjon a mentősávnak.

Ezen a mentősávon keresztül csak a mentők, tűzoltók és a rendőrség, valamint az autómentő-szolgálat és az autópálya-mérnökség járművei haladhatnak keresztül!

Kérjük, minél előbb értesítse sofőrjeit arról, hogy módosult az osztrák közúti közlekedésről szóló törvény. Egyrészt azért, mert a mentősáv életet menthet. Másrészt azért, mert a szabály megszegőire ill. a mentősávon szabályellenesen haladókra akár 2.180,00 eurós bírság róható ki.

Köszönjük az együttműködést!

ASFINAG Maut Service GmbH
.

(Ezt a cikket 551 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?