Napjainkban az olasz autópályák csaknem egyharmadán mérik az elhaladó járművek átlagsebességét.

Az olasz autópályákon is működnek olyan speciális sebességmérő berendezések, melyek az Európai Unióban „Section Control” néven váltak ismertté. Ezek a készülékek a hagyományos fix telepítésű kamerákkal szemben nem egy ponton (helyszínen, vagy szakmai szóhasználattal élve: „mérési keresztmetszetben”), hanem hosszabb, általában néhány kilométeres útszakaszokon mérik az elhaladó járművek sebességét.

Ezek a készülékek – a mérési tartomány kezdő- és végpontja közötti távolság, valamint a jármű által megtett idő függvényében – átlagsebesség mérésére alkalmasak.

Az olasz technikai megoldás az aszfaltburkolatba épített indukciós hurkokból, valamint a kapcsolódó kamerarendszerből  áll. A „Tutor” elnevezésű rendszerek nap 24 órájában, minden időjárási körülmények mellett üzemelnek.

A Tutor bevezetése óta az olasz autópályák közlekedésbiztonsága jelentősen javult. A felügyelt útszakaszokon 2005 óta nem kevesebb, mint 25%-kal csökkent a járművek átlagos haladási sebessége, továbbá 72%-kal a halálos áldozatok és 37%-kal a közlekedési szabályszegések száma.

Jelenleg Tutor rendszerek felügyelik az olasz autópályák forgalmának csaknem egyharmadát (egészen pontosan 31 %-át), míg a kitűzött célt a 60 %-os lefedettség jelenti. Megjegyzésre szorul, hogy a hosszabb útszakaszra kiterjedő ellenőrzési elv miatt a rendszer társadalmi elfogadottsága magasabb a hagyományos automata sebességmérőkhöz képest.

A felderített szabályszegések feldolgozása automatikusan történik.  A szabálysértő járművezető néhány nap elteltével postai úton kapja meg a büntetését.

A rendszer kiépítését az autópálya kezelő társaságok fizették, mert ez számukra kifizetődő. Az olasz autópálya társaságok ugyanis az állammal kötött szerződésük alapján csak akkor emelhetik az útdíjat, ha a halálos kimenetelű balesetek száma csökken, és kevés a torlódás.

A Tutor átlagsebességmérő eszközök telepítési helye az interneten is elérhető:

http://www.autostrade.it/assistenza-al-traffico/tutor.html?initPosAra=3_4

A rendszer az autópályákon történő díjfizetést nem ellenőrzi.

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 740 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?