Ellenőrzések Hírek Külföld Országok közlekedése Traffipax Tudnivalók

Amit az átlagsebesség-mérő készülékekről tudni kell

Napjainkban az olasz autópályák csaknem egyharmadán mérik az elhaladó járművek átlagsebességét.

Az olasz autópályákon is működnek olyan speciális sebességmérő berendezések, melyek az Európai Unióban „Section Control” néven váltak ismertté. Ezek a készülékek a hagyományos fix telepítésű kamerákkal szemben nem egy ponton (helyszínen, vagy szakmai szóhasználattal élve: „mérési keresztmetszetben”), hanem hosszabb, általában néhány kilométeres útszakaszokon mérik az elhaladó járművek sebességét.

Ezek a készülékek – a mérési tartomány kezdő- és végpontja közötti távolság, valamint a jármű által megtett idő függvényében – átlagsebesség mérésére alkalmasak.

Az olasz technikai megoldás az aszfaltburkolatba épített indukciós hurkokból, valamint a kapcsolódó kamerarendszerből  áll. A „Tutor” elnevezésű rendszerek nap 24 órájában, minden időjárási körülmények mellett üzemelnek.

A Tutor bevezetése óta az olasz autópályák közlekedésbiztonsága jelentősen javult. A felügyelt útszakaszokon 2005 óta nem kevesebb, mint 25%-kal csökkent a járművek átlagos haladási sebessége, továbbá 72%-kal a halálos áldozatok és 37%-kal a közlekedési szabályszegések száma.

Jelenleg Tutor rendszerek felügyelik az olasz autópályák forgalmának csaknem egyharmadát (egészen pontosan 31 %-át), míg a kitűzött célt a 60 %-os lefedettség jelenti. Megjegyzésre szorul, hogy a hosszabb útszakaszra kiterjedő ellenőrzési elv miatt a rendszer társadalmi elfogadottsága magasabb a hagyományos automata sebességmérőkhöz képest.

A felderített szabályszegések feldolgozása automatikusan történik.  A szabálysértő járművezető néhány nap elteltével postai úton kapja meg a büntetését.

A rendszer kiépítését az autópálya kezelő társaságok fizették, mert ez számukra kifizetődő. Az olasz autópálya társaságok ugyanis az állammal kötött szerződésük alapján csak akkor emelhetik az útdíjat, ha a halálos kimenetelű balesetek száma csökken, és kevés a torlódás.

A Tutor átlagsebességmérő eszközök telepítési helye az interneten is elérhető:

http://www.autostrade.it/assistenza-al-traffico/tutor.html?initPosAra=3_4

A rendszer az autópályákon történő díjfizetést nem ellenőrzi.

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 637 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .