Baleset-megelőzés Felszerelés Hírek Külföld Országok közlekedése Tudnivalók

Kötelező a téligumi Romániában

November 01-től súlyos szankciókra számíthat az, aki Romániában havas, vagy jeges úttesten téli gumiabroncsok nélkül vezeti járművét.

A közlekedésbiztonság javítása, a balesetek és tragédiák számának visszaszorítása, valamint a közúti torlódások megelőzése érdekében a szomszédos Romániában bevezették a téli gumiabroncs kötelező használatát a hideg, téli időszakban.

A 2011. január 26-án elfogadott rendelet idén november 01-én lépett hatályba, így ettől az időponttól vált kötelezővé a téli gumiabroncsok használata a hóval fedett, vagy jeges burkolatú közutakon. (Magánutakra a szabályozás nem vonatkozik.)
.
Ilyen esetben a személygépkocsi, a 3,5 tonnát meg nem haladó tehergépkocsi, valamint a (vezetőt is beleszámítva) 9 főnél kevesebb személy szállítására alkalmas jármű csak akkor közlekedhet, ha valamennyi kerekére téli gumiabroncsot szereltek.
.
A 3,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, valamint a (vezetőt is beleszámítva) 9 főnél több személy szállítására alkalmas járművek esetén a meghajtott tengely kerekeire kell téli gumiabroncsot, vagy hóláncot felszerelni. Ennek hiányában a személygépkocsi vezetője 140-től 300 euróig terjedő bírságra számíthat. A rendelkezés megsértése esetén a tehergépkocsi, ill. autóbusz vezetőjére vonatkozó bírság összege ennél jelentősen magasabb, 1000-től akár 1800 euróig is terjedhet.
.
További szankció, hogy a jármű forgalmi engedélyét a román hatóságok munkatársai elvehetik, egészen addig, míg a járművet téli gumiabroncsokkal nem látják el.
.
Amennyiben téli gumiabroncs jogellenes mellőzése miatt a havas, vagy jeges közúton közlekedési baleset következik be, vagy forgalmi torlódás alakul ki, úgy az ezzel kapcsolatban keletkezett károkat (mint például az útburkolatban, vagy az út menti műtárgyakban okozott kárt, a mozgásképtelenné vált, illetve elakadt járművek elszállíttatásának költségeit stb.) is megfizettetik a szabályszegő jármű vezetőjével.
.
Érdekesség, hogy a jogszabály nem határozza meg a rendelkezés időbeni hatályát, azaz nem írja elő, hogy havas, vagy jeges úton például november 01-től március 15-ig kötelező a téli gumiabroncs használata.
.
A román rendelkezés a mindenkori időjárási és útviszonyokhoz igazodik, tehát csak akkor kérhetik számon a járművezetőn a téli gumiabroncsok használatát, amennyiben a közutak burkolatát valóban hó, vagy jég borítja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy téli útviszonyokkal Romániában általában október közepétől április első feléig találkozhatunk, a hegyekben értelemszerűen hosszabb, míg a sík, alacsonyabb vidékeken rövidebb ideig.
.
Nagyon fontos, hogy a román szabályozásnak a „téli-nyári”, azaz “all seasons” jelzésű gumik önmagában nem felelnek meg, hiszen a gumiabroncsoknak a “M+S”, “M.S”, “MS” vagy “M&S” (“mud and snow” – sár és hó) jelzések valamelyikét kell tartalmazniuk.
.
A román hatóságok közlése alapján a téli gumiabroncsok használatának kötelezővé tétele aktuális és időszerű lépés volt a közúti balesetek megelőzése és a torlódások elkerülése érdekében. Az intézkedés megfelel az ENSZ EGB közlekedésbiztonsági irányelveinek és ajánlásainak.
.
Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 343 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .