Adózás Gazdaság Hírek Szervezetek hírei

MGE: Parlamenti szavazás eredménye és értékelése

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése a 2012. évi adótörvényekről:

A Parlament hétfő este elfogadta a 2012. évi adótörvényeket, amelyek számunkra az alábbi fontos elemeket tartalmazzák:

1. Regisztrációs adó nagymértékű csökkentése:
Jelentős lépés annak érdekében, hogy a regisztrációs adó ne terhelje túlzott mértékben az árakat.
Megvalósult a környezetvédelmi szempontok fokozottabb érvényesítése, így az új adótábla kedvez az  új autó értékesítésnek.

2. Új, emelt cégautó adó:
Az új cégautó adó tábla kisebb (10-25%-os) emelést tartalmaz a kevésbé szennyező új autók esetében, míg nagyobb (45-300%-os) emelést a régebbi,  korszerűtlen autók esetében, ami a kétségkívüli emelés mellett az új gépjárművek értékesítési esélyeit  ugyancsak növelheti.

3. A cégautó adó negyedéves fizetésének helyreállítása:
A törvényalkotó elállt korábbi szándékától, amely az egy éves előre fizetést tartalmazta, így nem változott a korábbi rendszer.

4. Nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing (tartós bérlet) ÁFA levonási tilalmának megszüntetése:
Részben a mi, de nagyobb részben az EU kezdeményezésére létrejött szabály, amely megszünteti az ÁFA levonás eddigi tilalmát.
A céges autók forgalmának jelentősebb növekedéséhez vezethet, kialakítva a versenyképességet a szlovák, német és egyéb
piacokon tapasztalható levonási szokásokkal. A regisztrációs adó csökkenésével együtt jelentős hatása lehet a piacunkra.

5. Tulajdonszerzési illeték emelése:
Sajnálatos az illeték jelentős emelése, amit sikerült elérnünk az, hogy a nagyhaszon járművek esetében legalább felülről korlátozták az illeték mértékét (mi az eltörlés mellett érveltünk), így ebben a kategóriában legalább visszalépés nem történt, egyes kategóriákban az illeték csökkent is (12 t felett), míg sajnos ez alatt nagyobb lett.

A jövő évben folytatjuk érvelésünket a nagyhaszon járművek illetékének eltörlése érdekében.

MGE 2011 tavaszán elhatározott kétéves programja keretében – az Autós Nagykoalícióban való együttműködéssel – fontos eredmények születtek, de van még hátra munka bőségesen.

Különösen fontos, és még azon igyekszünk, hogy a mostani ciklusban elérjük, az import ÁFA csalások elkerülésének törvényi biztosítása. Erről, amennyiben lesz eredmény külön tájékoztatást adok, ahogy a 125 ccm motorkerékpárok B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőségével kapcsolatos fejleményekről is.

Erdélyi Péter
ügyvezető elnök
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

Forrás: MGE
.

(Ezt a cikket 246 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .