Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Konferenciák Rendezvények

Közlekedésbiztonsági együttműködés a mérnöktársadalommal

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár Biztonság vagy közlekedés? Biztonságos közlekedés! c. tartott előadást a Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő szakmai konferencián 2011. november 22-én, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. Az államtitkár beszédében kifejtette: a közlekedéspolitika úgy kíván gyors eljutást, magas szintű elérhetőséget biztosítani a közpénzek hatékony, fenntartható és megtérülő felhasználásával, hogy legalább egyenértékű szempontként veszi figyelembe a közlekedés biztonságosságát is.

Schváb Zoltán emlékeztetett arra, hogy a következő évtizedek közös közlekedéspolitikai irányait rögzítő Fehér Könyv kifejezetten ambiciózus közlekedésbiztonsági vállalásokat kezdeményez: a közúti balesetek halálos áldozatainak számában 2050-re nullához közelítő érték elérését irányozza elő.

Schváb Zoltán (fotó: Szigeti Tamás)

Az államtitkár Magyarország számára kiemelt jelentőségű, nemzetközi szinten kezelendő kérdésként azonosította be a közúti tranzitforgalom közlekedésbiztonsági kockázatainak mérséklését. Kiemelte, hogy e téren is látványos eredmények érhetőek el a teherszállítás vasútra terelésével. A készülő Nemzeti Közlekedési Stratégia tematikája az alapvető irányelvek között rögzíti, hogy mérlegelésre érdemes az alacsony fajlagos baleseti mutatókkal rendelkező mobilitás módok előtérbe helyezése – tette hozzá.

Schváb Zoltán együttműködésre kérte a hazai mérnöktársadalmat, egyebek mellett az ágazati koncepciók megalkotását, az infrastruktúrafejlesztések folyamatba épített közlekedésbiztonsági auditálását vagy a közlekedésbiztonsági eseti bizottságok működését említve a közös munkára lehetőséget kínáló feladatokként.

fotó: Szigeti Tamás

A magyar uniós elnökség alkalmából a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezésében 2011 júniusában, Brüsszelben rendezték meg a magyar mérnöki tudás, kutatás és kutatás-fejlesztés eredményeit, megvalósult alkotásait ismertető, „Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő” kiállítást. Az azonos című szakmai-tudományos konferenciát a tervek szerint jövő februárban Magyarországon is bemutatandó tárlat kapcsolódó programjaként szervezték meg.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE