Hírek Környezetbarát

Budapesten szerdán elrendelhetik a szmogriadó riasztási fokozatát

Egyre nő annak a valószínűsége, hogy szerdán a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

Piros plakett egy autó rendszámtábláján Budapesten. MTI Fotó: Marjai János

A riasztási fokozat elrendelése esetén a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz csütörtök reggel 6 órakor lépnek életbe – olvasható az önkormányzat közleményében.

Hozzátették: ha szerda hajnalban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján másnap reggeltől akár a gépjárműforgalmat is korlátozhatják. A fekete vagy piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek.

A riasztási fokozat időtartama alatt a gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart, annak megsértése szabálysértésnek minősül. Az intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

Tarlós István főpolgármester felkérte a lakosságot: szerdán és csütörtökön figyeljék a reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelenthessen. Köszönetet mondott továbbá azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, a közösségi közlekedést részesítve előnyben – áll a közleményben.

Budapesten kedden a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a főpolgármester, mert vasárnap és hétfőn a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja.

Forrás: MTI  (bti)
.

(Ezt a cikket 395 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .