Alkatrészgyártók hírei Hírek

Megalakult a Magyar Gumiabroncs Szövetség

Megalakult a Magyar Gumiabroncs Gyártók és Gyártói Nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) – jelentette be Morenth Péter, a szervezet ügyvezető elnöke múlt hét csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon.

Urbán Péter, a HTA elnöke közölte: a nyár végén alakult szövetség tagja a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin, a Pirelli, valamint a Vredestein cég.
Hozzátette: a gumiabroncs-iparág belföldi értékesítése és kivitelének együttes nagysága a múlt évben meghaladta a 230 milliárd forintot.
A gumiabroncs iparág a szakmai szervezet képviselői szerint közvetlenül több mint 10 ezer embernek ad munkát Magyarországon, míg közvetve további 15 ezer embert foglalkoztat.

A HTA elsődleges célja, hogy képviselje az iparági szereplők törvényes érdekeit az országban. Emellett a szövetség segíteni szeretné a magyar gyártókat és nagykereskedőket abban a törekvésükben, hogy a gumiabroncs-gyártással és -felhasználással kapcsolatos törvények, magyarországi és uniós szabályozások megfelelő szakmai vélemények és segítség mellett készülhessenek el.

Újságírói kérdésre válaszolva Morenth Péter közölte: a termékdíjjal, valamint a hulladékgazdálkodási jogszabállyal kapcsolatban a szövetség máris szeretné véleményét kifejteni, képviselve tagjai érdekeit.

A HTA együtt kíván működni a magyar szakmai szervezetekkel és intézményekkel a közlekedésbiztonság növelése érdekében. A szövetség fontosnak tartja továbbá, hogy felhívja az emberek figyelmét a gumiabroncs minőségének fontosságára, évszakonkénti cseréjére és a megfelelő szervizelésre. Ugyanakkor a szövetség jelenlévő képviselői nem foglaltak állást abban, hogy Magyarországon kötelezővé kell-e tenni a téligumik használatát.

Urbán Péter jelezte: Magyarországon az autósok mintegy 40 százaléka használ téligumit. Hozzátette: a biztosítók azonban egy-egy káreseménynél a téli hónapokban vizsgálják, hogy a kárt okozó autós használt-e téligumit, és a hiánya kedvezőtlen megítélés alá esik.

Az MTI kérdésére válaszolva a HTA elnöke közölte: az esetleges téligumi-hiányt az idén Magyarországon nem az okozza, hogy a gyártók nem gyártottak volna elegendő mennyiséget ebből a gumifajtából, hanem inkább a forint árfolyamváltozása, amely miatt a kereskedők máshol kedvezőbben tudják értékesíteni árukészletüket. Jelezte: a gyártók mindent megtesznek azért, hogy elegendő téligumi legyen Magyarországon, de ennek teljesítésére az elnök nem tudott ígéretet tenni.

A sajtótájékoztatón Fazilet Cinaralp, az iparág brüsszeli központú európai szövetségének, az ETRMA-nak a főtitkára is üdvözölte a magyar szervezet megalakulását, mint a régió első ilyen szakmai szövetségének létrejöttét.

Forrás: MTI  (gcv \ brl \ guz)
.

(Ezt a cikket 225 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .