A Scania 2000. júliusában, a németországi Hannoverben megrendezett Expo 2000 kiállításon mutatta be egymilliomodik járművét, amelyet a Nemzetközi Vöröskereszt számára gyártottak. A járművet humanitárius célokra használták a Balkánon, Afganisztánban és Afrikában. Az autó már visszatért Södertälje-ba, és elfoglalta megérdemelt helyét a Scania múzeumában a többi nagy jelentőségű jármű között.

A jubileumi autó nemrég fejezte be földkörüli útjának utolsó küldetését, amikor a Scania múzeumának kollégája, Robert Bengtsson a göthenburg-i Skandia kikötőből Södertäljeba vezette.

Az autó gyártásában a Scania üzemei közül világszinten tizenegy gyártóegység vett részt, így mutatva be a Scania globális termékkínálatát és gyártási módszerét. Az autó hannoveri bemutatkozó ünnepségen ezen gyártóegységek dolgozói is részt vettek.

Létezik egy fotósorozat, amely az autó életútját dokumentálja egyes alkatrészeinek gyártásától kezdve egészen a Vöröskeresztnél töltött szolgálati ideje alatti fuvarfeladatokig.  A járművet a Scania múzeumában, a Marcus Wallenberg Hall-ban fogják kiállítani, ahol a látogatóknak hosszú történeteket lehet róla mesélni.

Az autó több hónapos hajóút után futott be Svédországba. Az utazás a tanzániai Dar Es Salamban kezdődött márciusban, ahonnan hajóval előbb Indiába, majd Japánba érkezett meg, hogy végül eljusson az angliai Southampton kikötőjébe. Itt ismételten hajóba rakták, hogy végül befusson a svédországi Gothenburgba.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 183 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?