Balesetek Biztosítás Hírek Tudnivalók

Biztosítás nélküli autóval baleseteztem. Mit lehet tenni?

Sajnos elég sokan közlekednek úgy, hogy a gépjárműveikre nincs megkötve a kötelező felelősségbiztosítás. Akik így tesznek, azok nem nagyon érzik át, hogy mekkora kockázatot vállalnak.

Többen kérdezték már tőlem, hogy mi van akkor, ha valaki olyan járművel balesetezett, amelyik nem rendelkezik felelősségbiztosítással. A második kérdésük általában az volt, hogy “ugye nem saját zsebből kell fizetnek az autóm javítását?“. Szerencsére nem, ugyanis a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény a Magyar Biztosítók Szövetségére (MABISZ) ruházta azon károk pénzügyi fedezetének elkülönített számlán való kezelését és a károsultak kártalanítását, amelyet a biztosítási szerződéskötési kötelezettség ellenére biztosítási szerződéssel nem rendelkező üzembentartó, illetőleg bizonyos korlátok között ismeretlen üzembentartó járművének üzemeltetésével okoztak.

illusztráció

Amennyiben baleset részesei vagyunk, és az okozó jármű nem rendelkezik felelősségbiztosítással, úgy mindenképpen kérjünk rendőri intézkedést. Semmiképpen se menjünk olyan dologba bele, hogy “figyelj öcsi, nincs biztosításom, ne hívjunk rendőrt, majd kifizetem neked kápéba a károdat“. Ugyanis az ilyenek az esetek túlnyomó többségében nem fog fizetni, és a károsult magára marad a kárával együtt.

Ha a károkozó nem rendelkezik felelősségbiztosítással, vagy a balesetet okozó felelősségbiztosítója nem ismert a kárbejelentés időpontjában, a bekövetkezett kárt bármely magyar biztosítársaságnál be lehet jelenteni. A biztosító a jármű szemléjét elvégzi, és kifizetési javaslattal a Kártalanítási Számlát kezelő MABISZ felé továbbítja.

Mely esetekben fizet a MABISZ?

  • a káreseményt a szerződéskötési kötelezettség ellenére biztosítási szerződéssel nem rendelkező üzembentartó – a jogszabály hatálya alá tartozó – járművének üzemeltetésével okozták, függetlenül attól, hogy a járművet maga az üzembentartó, vagy akár hozzájárulásával vagy tudtával, illetőleg jogellenesen más személy vezette,
  • a káreseményt ismeretlen üzembentartó járművének üzemeltetésével okozták, de ez esetben csak a jogszabályban megállapított korlátozások és kizárások figyelembevételével (ha az ismeretlen gépjárművel okozott baleset halállal vagy súlyos személyi sérüléssel jár, a Kártalanítási Számla kezelője megtéríti a károsult gépjárműben okozott károkat is),
  • a Kártalanítási Számla kezelője köteles továbbá a vétlen károsult kárának megtérítésére abban az esetben is, ha egy biztosító és közte az a kérdés vitatott, hogy a jogszabály alapján melyiküknek kell a károsulttal szemben helytállnia,
  • végül ugyancsak a Kártalanítási Számla kezelője előlegezi meg a kártérítés összegét a biztosítottakon kívüli vétlen károsultak esetében, ha a biztosítók között az vitatott, hogy biztosítottjuk helyett melyikük köteles a vétlen károsult kárát megtéríteni.

Milyen összegig térít a MABISZ?

Aki azt hiszi, hogy az összeghatárok alacsonyak, azok nagyon nagyot tévednek: dologi károk esetén 500 millió forintig, személyi sérülés miatti károk esetén 1600 millió forintig.

További hasznos információk a MABISZ oldalán.

Szerző: Keserű Imre

Forrás: jogiq.com
.

(Ezt a cikket 261 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!