Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók

Nyilvántartásba veszik a járművek kilométeróra-állását

Magyarországon nagyon nagy hagyománya van a kilométeróra visszaállításának, azonban ennek januárban vége lesz. A 2012- január 1-jén hatályba lépő szabályok szerint a közúti közlekedési nyilvántartásba be kell vezetni a jármű kilométeróra-állását, a kormányrendelet szövege egészen pontosan így hangzik:

A jármű forgalomba helyezésével és üzemben tartásával kapcsolatos – kérelemre indult – külön jogszabályban meghatározott közlekedési igazgatási eljárás során a közlekedési igazgatási hatóság a jármű kilométerszámláló műszere (km-órája) által jelzett értéket, és a km-óra állás rögzítésének időpontját okirat alapján bejegyzi a járműnyilvántartásba.

A január 1-jén bekövetkező változások következtében a járműnyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjog változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokirat jelenleg kötelező tartalmi elemein túl tartalmazni kell a járműnek a vevő birtokába kerülésének időpontját, valamint a birtokba vételkor a kilométerszámláló műszer által jelzett értéket (km-óra állás), magyar, az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, ugyanis a leggyakrabban ezzel kerül igazolásra, hogy a járművet elidegenítettük, vagy vásároltuk.

Forrás: JogIQ
.

(Ezt a cikket 290 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .