Javuló eredmények a Scaniánál 2011. első félévében

A Scania üzemi eredménye elérte a 6.652 millió svéd koronát, míg nettó árbevétele 18 %-kal növekedve 43.665 millió svéd korona lett 2011. első félévében.

Az eredmények mögött nagyrészt a jelentősen megnövekedett jármű- és szervizszolgáltatások értékesítése áll. Kiemelten fontos tényező a cég által tartott rövid szállítási határidő, illetve a tény, hogy gyártási mennyiségét könnyen a rendelésekhez tudja igazítani. A Scania tovább bővítette termékválasztékát, márciusban mutatta be az Euro 6 normának megfelelő károsanyag-kibocsátással működő motorjait és járműveit. Az Euro 6 norma 2013 végén lép életbe az Európai Unió országaiban.

Az idei év második felében a Scania megkezdi gyártási kapacitásának megemelését a jelenlegi 100.000 darabos éves járműmennyiségről 120.000 darab járműre. Az ehhez kapcsolódó beruházások nagyrészt Svédországban fognak lezajlani a következő években és értékük nagyjából 1,5 milliárd svéd koronát tesz ki. A fejlesztések elsősorban részegységek – mint például fülke, motorok, váltók és tengelyek – termelését érintik.

Nehéz-tehergépjárművek
A vizsgált időszakban Európában, azon belül is az északi régióban, jelentősen megnövekedett a nehéz-tehergépjárművek iránti kereslet. Ugyanakkor a brazil piac a tavaly ugyanebben az időszakban elért eredményeihez képest elmaradt, viszont még így is kiemelkedően magas aktivitást mutat. A kereslet Oroszországban is visszatért a 2009 előtti szintekhez. Mindezeknek megfelelően a Scania első féléves rendelésállománya 37.817 db tehergépjármű, ami 13 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában elért 33.570 darabhoz képest.
A félév folyamán leszállított járművek száma 48 százalékos növekedést mutatva 36.568 darab lett. Ehhez a mennyiséghez nagyban hozzájárult az Európában – főleg a német és északi piacok aktivitásának köszönhetően – megmutatkozó 66 százalékos növekedés.
Az üzletág nettó árbevétele 2011. első félévében 37%-os növekedéssel elérte a 28.875 millió svéd koronát.

Buszok
A Scania autóbusz üzletága mindinkább a fenntartható közlekedési megoldásokra helyezi a hangsúlyt, így például megújuló üzemanyagokkal (etanol és repce-metilészter, RME) működő motorokkal szerelt járművek értékesítésére. A vállalat szerint nagy lehetőségek rejlenek a környezetbarát, ugyanakkor gazdaságosan üzemeltethető városi közlekedési rendszerekben. A Scania autóbuszokra vonatkozó rendelésállománya 24%-kal növekedve 4.286 db lett az idei első félévben. A területenkénti megoszlásban kiemelkedik Európa, ahol a növekedés mértéke 47%-ot ért el. A leszállított járművek száma 3.620 darabról 3.732 db-ra emelkedett. Az üzletág nettó árbevétele 9 százalékos csökkenéssel 3.858 millió svéd korona lett, szemben a 2010-es év első hat hónapjában elért 4.226 millió svéd koronával.

Motorok
A Scania motor üzletága legfontosabb stratégiai feladatának továbbra is az észak-amerikai piacon történő terjeszkedését és jelenlétének erősítését tartja. A jelenleg nagyjából 200 tagot számláló szervizhálózat bővítése kiemelten fontos az építőipari szegmensben dolgozó ügyfelek elérése szempontjából. 12%-os növekedéssel a motorok rendelésállománya elérte az 3.856 darabot, míg a leszállított termékek száma 4%-os növekedéssel 3.117 db lett az idei év első hat hónapjában.

Szerviz
2011 első féléve folyamán a Scania tovább bővítette európai szervizhálózatát. A szervizek, illetve azok kapacitásának bővítése a Scania stratégiájának szerves részét képezik, hiszen az ügyfelek egyre inkább a teljeskörű megoldásokat és a minél szorosabb együttműködés lehetőségét keresik. Ennek megfelelően a Scania szervizszolgáltatásokból származó bevétele 8.330 millió svéd koronát tett ki, ami 3 százalékos növekedésnek felelt meg az idei első félévben. A növekedés a minden régióban egységesen megmutatkozó magas keresletnek köszönhető, amelynek megfelelően a szervizek kihasználtsága is sokat javult.

Alkalmazottak száma
2011. első félévének végén a Scania alkalmazottainak száma elérte a 36.941 főt az egy évvel korábbi 33.459 fővel szemben.

A Scania legfontosabb mutatószámai 2011. első félévében, Euroban és svéd koronában.

Scania 2011 jelentes tablazat

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 248 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?