Hírek Jogszabályok, rendeletek Közlekedéssel kapcsolatos hírek KRESZ

Széles járművek: nem kell útvonalengedély

A túlméretes – 2,55 méter szélességet meghaladó – mezőgazdasági járművek útvonalengedély nélkül használhatják az országos és helyi közutakat. A rendeletek a mai 2011 július 22.-től hatályosak.

A vidékfejlesztési miniszter kezdeményezésére tavasszal döntött a kormány a széles gépjárművek útvonalengedélyének eltörléséről. Ez egy munkaellenes jogszabály, amit el kell törölni – mondta akkor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendeletmódosításával a mezőgazdasági dolgozók könnyebben közelíthetik meg földjeiket és eltörlik a napszakkorlátozást is. Jelentősen egyszerűsödtek a kísérőjármű-használati kötelezettség feltételei is.

A Belügyminisztérium (BM) módosította a KRESZ-t is annak érdekében, hogy bizonyos behajtást tiltó jelzőtáblák ne vonatkozzanak a túlméretes mezőgazdasági járművekre.

A közlekedés biztonsága érdekében kötelező lesz a sárga villogó fény, valamint a piros-fehér fényvisszaverő tábla és a jármű legszélesebb pontjain elhelyezett jelzőfény használata a túlméretes mezőgazdasági járműveken és az őket kísérő gépeken. A rendeletmódosítások hatályba lépésével a termelőknek az eddigieknél is nagyobb figyelemmel kell lenniük túlméretes járműikkel a közutak használóira, és az autósoknak is türelmesnek kell lenniük a termelőkhöz, felismerve, hogy a gazdák az élelmiszerellátásunkért dolgoznak.

A rendeletmódosítások szövege itt olvasható.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 345 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE