Ajánlatok Alkatrészgyártók hírei Baleset-megelőzés Előírások Hírek Jogszabályok, rendeletek Pótkocsi Tudnivalók

Fényvisszaverő kontúrjelőlés kell az új kamionokra

Az Európai Unió 2007/35/EK irányelve alapján 2011 július 11.-től fényvisszaverő kontúrjelöléssel kell ellátni minden újonnan forgalomba helyezett 7,5t össztömeg feletti tehergépjárművet amely több mint 6,00 méter hosszú és több mint 2,10 méter széles (N2, N3, O3, O4 jármű kategóriák).

Az ENSZ-EGB 48. számú előírás megkülönböztet teljes és részleges körvonaljelzést a következők szerint:

6.21.1.2. Kötelező:
6.21.1.2.1. hátul:
teljes kontúr-jelölés a 2100 mm-t meghaladó szélességű járműveken az alábbi kategóriákban:
– N2, 7.5 tonnát meghaladó maximális tömeggel és N3 (alváz-vezetőfülke, nem teljes jármű és félpótkocsi vontatója kivételével)
– O3 és O4 (kivéve a nem teljes járműveket)

kamion-konturfolia-hatso

6.21.1.2.2. oldalon:
teherauto-konturfoliazas6.21.1.2.2.1. részleges körvonaljelzés (kontúr-jelölés) a 6 000 mm hosszúságot meghaladó járműveken (pótkocsiknál beleértve a vonórudat is), a következő kategóriákban:
– N2, 7,5 tonnát meghaladó legnagyobb tömeggel és N3 (alváz-vezetőfülke, nem teljes jármű és félpótkocsi vontatója kivételével))
– O3 és O4 (kivéve a nem teljes járműveket)
6.21.1.2.2.2. vonalas jelölés félpótkocsis vontató vezetőfülkéjén, amelynek hosszúsága meghaladja a 6000mm-t.

A fényvisszaverő fóliának 50mm szélesnek kell lenni, amelyet hátul a féklámpától minimum 200mm-rel, oldalt a talajtól minimum 250mm-rel, maximum 1500mm-rel kell elhelyezni.

A hatóságok kizárólag az ECE-R 104 előírásnak megfelelő fóliákat fogadják el, amelyet a fényvisszaverő felületen elhelyezett kör  R104 “e” jelzés tanúsít.

A fényvisszaverő fóliákat oldalt sárga, hátul piros színekben célszerű felhelyezni.

teherautok-kamionok-kontufoliazasa

Hazánkban a fényvisszaverő  kontúrfólia alkalmazását a 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet írja elő az alábbiak szerint:

Az A. Függelék A/20. számú melléklete a 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelethez

A gépkocsik és a pótkocsik világító- és fényjelző berendezéseinek beépítésére vonatkozó követelmények

Alapvető rendelkezések

1. Ezen irányelv alkalmazásában „jármű” minden olyan jármű, amely az ER. A. Függelékének hatálya alá tartozik.

2. Típus-jóváhagyási rendelkezések

2.1. Új járműtípusra M1 és N1 kategóriájú járművek esetében 2011. február 7. napjától, a többi járműkategóriába tartozó járművek esetében 2012. augusztus 7. napjától típusjóváhagyás és EK-típusjóváhagyás abban az esetben adható ki, ha az a világító- és fényjelző berendezések felszerelése tekintetében megfelel a II. részben meghatározott követelményeknek.

2.2. 2011. július 10. napját követően a jóváhagyó hatóság – a világító és fényjelző berendezések felszerelésével kapcsolatos indokkal – nem tekinti érvényesnek az ER. A. Függelékének értelmében kiállított megfelelőségi tanúsítványokat, amennyiben az A/20. számú melléklet II. részében meghatározott követelmények nem teljesülnek.

 

A jogszabály türelmi ideje jövő év elején jár le.

A rendelet szerint a fényvisszaverő csíkokat csak az újonnan forgalomba helyezett  járműveken kell kötelezően felhelyezni, azonban a jobb láthatóság és ezáltal a biztonságosabb közlekedés érdekében célszerű alkalmazni a már forgalomban lévő használt járműveken is!

Aki úgy dönt, hogy a biztonság érdekében használt járművére is szeretné felhelyezni a kontúrcsíkokat, a hatóságok csak úgy fogadják el, ha a fenti szabályoknak megfelelően helyezik el az ECE-R 104 előírásnak megfelelő “e” jelzéssel ellátott fóliát.

A szabályoknak megfelelő “e” jelzett fóliák kedvező áron a Convoy Truck Shop kamion-felszerelési szaküzletekben szerezhetők be!

K.A.
.

(Ezt a cikket 2476 alkalommal tekintették meg.)