Január-Február, itt a nyár. GPS vásárlási jó tanácsok

Az első részben végigvettük a navigációs lehetőségeket a papírtérképtől, az emberi segítségen keresztül a telefonos navigációig. A végeredmény az lett, hogy eme navigációk egyike sem igazán jó megoldás egy hosszabb túrára. Most lássuk milyen megoldást használjunk…

Bár már sokan és sokszor eltemették a PNA készülékeket (PNA – Personal Navigation Assistant, PND – Personal Navigation Device, lényegében egy egyszerűsített PDA), véleményem szerint nem eszik ilyen forrón a kását. Valószínűleg a gyártók is így gondolják, mert nem kevés pénzt beruházva jelennek meg az újabbnál-újabb típusok. Márkát nem szívesen ajánlanék, inkább a készülék főbb jellemzőit határoznám meg.

Azzal kell kezdenem, hogy kihagynám a szoftver nélküli gépeket. Az elv, hogy lehet használt, de nem lehet illegális. Úgy gondolom, ez nem is lehet másképpen. Vágjunk bele.

Mi a fontos egy készülék vásárlásakor? Vegyük sorra a fontosabb kívánalmakat:

– Térkép (biztosan ez a legfontosabb)
– Figyeljünk oda, hogy lefedje a nyaralási szokásainkat. Európai túrához ne vegyünk Magyarország térképpel ellátott készüléket. Egyszer kifizetni valószínűleg olcsóbb, mint újabb országokkal bővíteni…
– Kijelző (napfényben is jól látható legyen, érdemes valóban kipróbálni))
– Hang (tisztán érthetően szóljon, akár lehúzott ablaknál is)
– Legyen hozzá legális térkép-frissítés (visszatérve az első pontra, mindig a térkép a legfontosabb)
– Könnyen kezelhető legyen
– Hogyha szeretnénk a TMC-t is használni, ezt előre gondoljuk meg. Utólag költséges mulatság lehet esetleg emiatt új készüléket venni…

Néhány szó a térképekről: három nagy térképgyártó térképei jelennek meg a készülékeken, ezek a TopMap, a Navteq és a Tele Atlas. Nyugat Európai illetve magyarországi használathoz gyakorlatilag mindhárom jó, azonban azoknak, akik Kelet Európát járják gyakrabban, érdemes inkább olyan készüléket beszerezniük, amelyen vagy a TopMap (vagy az általuk összerakott térképcsomag) térképe fut, vagy legalább bővíthető ezzel.

Érdemes körülnézni, mert elég kevés készülék van olyan, ami megbízható hardverrel, és még TopMap térképpel is rendelkezik… Talán egy kezem is elég lenne ezen márkák megszámolásához. A többi alkotórészt az igényeink fogják megszabni:

– Legyen benne kihangosító
– Tudjon-e média fájlokat lejátszani (itt figyelni kell a RAM mennyiségére is)
– Legyen-e internet a készüléken, és még sorolhatnám…

Ezek az igények egyénenként változhatnak. Hazánkban sok márka, sokféle típusát lehet megvásárolni, az alsó kategóriától, a csúcsmodellekig. A határ gyakorlatilag a pénztárcánk űrtartalma.

Fontos, hogy megbízható kereskedőtől vásároljunk, nem biztos hogy azért mert olcsó, érdemes egy autó csomagtartójából megvenni az imádott terméket (az sem baj, hogyha az interneten is tájékozódunk vásárlás előtt). Ha használt készüléket veszünk, kerüljük azokat, amelyekhez az összes tartozék egy autós töltő… Lehetőleg komplett dobozos terméket vegyünk.

Fontos az, hogy kitől és hogyan kaphatunk segítséget, hogyha elakadunk a használatában, vagy hol, és mennyi idő alatt javítják meg készülékünket ha elromlik, esetleg kapunk-e arra az időre cseregépet… Mint látjátok, készüléket választani nem egyszerű feladat, de ha előtt összegyűjtjük, hogy mire van szükségünk, egy SZAKBOLTBAN ez alapján tudnak segíteni.

Ilyen elég kevés van. Vásárlás előtt érdemes közvélemény-kutatást végezni az ismerősök között, ki hol szokott ilyen készüléket vásárolni, és olyan helyre menni amiről pozitív visszajelzéseket kapunk. Remélhetőleg így megelégedett vásárlók leszünk, és sokáig fogjuk problémamentesen használni készülékünket.

A képek csak illusztrációk

Forrás: Navi Gyurci
.

(Ezt a cikket 341 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?