Határinfó Hírek

Ideiglenesen ellenőrzésekre kell számítani az osztrák határon júniusban

Ellenőrzésekre kell számítani Ausztria határain hat napon át júniusban egy nemzetközi konferencia miatt, a részletekről a mindenkori biztonsági helyzet fényében döntenek a hatóságok – közölte csütörtökön az osztrák belügyminisztérium.

Ausztria a határain „június 4-étől időben és helyileg korlátozottan” újból határellenőrzéseket léptet életbe egy június 7-9. közötti nemzetközi konferencia alkalmából – jelentette be a minisztérium egy közleményben.

Harald Noschiel, a minisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, a mindenkori biztonsági helyzet fényében döntenek majd arról, hogy a hatnapos időszakon belül mikor és mely átkelőkön ellenőriznek. A szóvivő nyitva hagyta annak a lehetőségét is, hogy szükség esetén akár a teljes osztrák határon ellenőrizzenek ezen az időszakon belül. A hatóságok globalizációellenes tüntetésektől tartanak.

A magyar külügyminisztérium egy keddi közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák hatóságok a Világgazdasági Fórum zökkenőmentes lebonyolításának megkönnyítése érdekében időszakosan visszaállítják a légi, vízi és közúti határellenőrzést, s ezért várhatóan megnő az utazás menetideje.
Az ellenőrzések helyéről és idejéről rendőrségi okokból nem közölnek előre részleteket, s az is előfordulhat, hogy nagyon rövid időn belül adják ki az utasítást – fejtette ki az osztrák szóvivő. Szem előtt tartják, hogy a biztonsági intézkedések a szükségesnél jobban ne korlátozzák a mindennapi életet.

Kitért arra is, hogy Ausztria a jogszabályoknak megfelelően május elején értesítette a schengeni rendszer tagjait és az Európai Bizottságot az ideiglenes intézkedésekről.
Mint közölte, a schengeni térséghez tartozó országok állampolgárainak, köztük a magyar állampolgároknak ugyanolyan úti okmányokat kell maguknál tartaniuk az Ausztriába való beutazáshoz, mint eddig.
A magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak be Ausztriába – tájékoztatta az MTI-t Csobánci-Horváth Iván bécsi vezető konzul.

A bécsi magyar külképviselet honlapján található tájékoztató a zökkenőmentes külföldre utazás érdekében a más uniós tagállamokba utazók számára elsősorban az útlevél, illetve az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány használatát javasolja. Felhívják az Ausztriába utazók figyelmét arra, hogy a régi típusú, 2000. január 1. előtt kiállított személyi igazolványok okmánybiztonsági szempontból nem felelnek meg a modern követelményeknek, ezért előfordulhat, hogy az osztrák hatóság bűnügyi-technikai vizsgálatot rendel el az okmány bevonásával egyidejűleg. Ezért nem tanácsolják az utazást az útiokmány, továbbá a gépjárműokmány elhasználtsága, sérülése vagy az adatok olvashatatlansága esetén.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 243 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE