Gazdaság Hírek Szervezetek hírei Üzemanyag

MOL – LMP: mi az ára az oroszok engedményének?

Az LMP szerint nem igaz, hogy az állami Mol-részvényvásárlástól javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság – jelentette ki Jávor Benedek a miniszterelnök keddi bejelentésére reagálva budapesti sajtótájékoztatóján.

A MOL Nyrt. részvény- és tulajdonosi szerkezete (2011. május 24.)

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozva az állam megvásárolja az orosz Surgutneftegas 21,2 százaléknyi Mol-részvénycsomagját.     Jávor Benedek emlékeztetett rá, hogy a Surgutneftegaz az elmúlt időszakban nem mutatott hajlandóságot a Mol-részvények értékesítésére, ezért a mostani tranzakció nagy engedmény a részükről. „Reméljük nem az az ára ennek a kompromisszumnak, hogy ezért cserébe kell majd az új paksi blokkokat orosz cégekkel építtetni” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az LMP-s képviselő hangsúlyozta: a kormány halmozottan hátrányos helyzetű rétegektől von el forrásokat az államadósság csökkentésének indokával, ezért „nem biztos, hogy a legjobb döntés, hogy az államadósság rovására 500 milliárd forintot fektet a kormány egy tőzsdei cégbe.”     Jávor Benedek kiemelte azt is, hogy e tranzakciónak a hatására egyáltalán nem lesz jobb Magyarország energiabiztonsága, hiszen hatására nem lesz „egy cseppel több olaj sem Magyarországon” hanem ugyanúgy külföldről importálja majd az ország az energiahordozókat.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 220 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE