A magyar állam 21,2 százalékos részesedést szerzett a MOL – csoportban. Az adásvételt stratégiai fontosságú, gazdaságtörténeti lépésnek nevezte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Hernádi Zsolt MOL vezérigazgatóval közösen tartott sajtótájékoztatón.

Fellegi Tamás miniszter elmondta: a magyar Kormány kiemelt célja a stratégiai fontosságú cégekben való részesedés növelése. Ilyen kiemelt szereplő a MOL – csoport is, amely Közép – Európa legnagyobb vállalata. Kiemelte: a tulajdonszerzés növeli az állami vagyont, stabilizálja a regionális és hazai energiapiacot, fokozza az energiaellátás biztonságát itthon és a régióban. A megállapodással elhárul egy komoly akadály a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok további fejlődése elől – mondta a miniszter.

fotó: Szigeti Tamás

Az adásvétel során a magyar állam 1,8 milliárd Euro vételárat fizet a Surgutneftegas részvénycsomagjáért – tájékoztatott a miniszter. Hozzátette: ez az ár megfelel az áprilisban megkötött ármegállapodás előtti utolsó három hónap átlag részvény árfolyamának. A részvényvásárlást a magyar állam a már korábban lehívott IMF-hitelből finanszírozza, így a tranzakció nincs közvetlen hatással a magyar államadósság mértékére, vagy a költségvetési hiány szintjére – hangsúlyozta a miniszter. Elmondta: parlamenti jóváhagyás esetén az adásvételt augusztus 31-ig kell lebonyolítani.

Hernádi Zsolt azt hangsúlyozta, hogy Európában bevett gyakorlat az állam tulajdonszerzése stratégiai vállalatokban. Az eddigi bizonytalan helyzet után, egy hosszú távon biztos és megnyugtató megoldás született. A MOL igazgatósága a magyar államot barátnak, stratégiai befektetőnek tekinti, amely támogatja a vállalat hosszú távú célkitűzéseit – fűzte hozzá.

fotó: Szigeti Tamás

Háttér

Megállapodással zárult a magyar kormány és az orosz Szurgutnyeftegaz olajipari vállalat képviselői közötti közvetlen tárgyalássorozat a cég tulajdonában lévő 21,2 százaléknyi MOL-részvénycsomag sorsáról. Az elmúlt hetek intenzív egyeztetései nyomán eldőlt, hogy a magyar állam teljes egészében visszavásárolja a pakettet. Az intézkedés az állami szerepvállalás súlyát erősítő kormányzati stratégia megvalósításának első, nemzetközi jelentőségű lépése.

Az elmúlt hetekben a magyar kormány és az orosz Szurgutnyeftegaz olajipari vállalat képviselői közvetlen tárgyalásokat folytattak az orosz cég tulajdonában lévő 21.2 százaléknyi MOL-részvény sorsáról. A tárgyalások eredményeképpen megállapodás jött létre a felek között, amelynek értelmében a magyar állam teljes egészében megvásárolja az orosz cégtől a MOL-részvénycsomagot. Az adás-vétel során a magyar állam 1.88 milliárd eurót fizet az orosz vállalatnak, amely megfelel az áprilisban megkötött ármegállapodás előtti utolsó három hónap átlag részvényárfolyamának. A megállapodás megkötésekor a részvény piaci értéke ennél 10 százalékkal magasabb volt. A legutóbb megjelent részvényelemzések átlagos célára 26700 forint körül van, amely nagyságrendileg azonos az ármegállapodás idején megjelent elemzésekkel, és 2.3 milliárd euró körüli vételárnak felel meg.

A részvényvásárlást a magyar állam a már korábban lehívott IMF-hitelből finanszírozza, így a tranzakció nincs közvetlen hatással a magyar államadósság mértékére vagy a költségvetési hiány szintjére. Az ügylet tényleges jogi kötelezettséggé a költségvetési törvény megfelelő módosításával és az Országgyűlés – kötelezettségvállalás mértéke miatt szükséges – megerősítő határozatával válik. Parlamenti jóváhagyás esetén az adás-vételt 2011. augusztus 31-ig kell lebonyolítania a későbbiekben kijelölendő többségi állami tulajdonú vállalatnak, intézménynek.

A kormány a választási ígéretének és a kormányprogramnak megfelelően megalakulása óta arra törekedett, hogy a stratégiai nemzetgazdasági ágazatok vállalataiban helyreállítsa vagy megerősítse az állam tulajdonosi szerepét. Kiemelt célkitűzés a szuverenitás erősítése, a nemzeti vagyon közvetlen gazdasági és pénzügyi hatásokkal járó gyarapítása, amely különös jelentőséggel bír az energiaszektorban: az energiaellátás biztonsága és a régió energiafüggőségének csökkentése nemcsak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági és külpolitikai prioritás is.

Az európai energiaellátásban fontos szerepet játszó észak-afrikai országok elhúzódó politikai instabilitása világossá tette az energiapiacok és a hazánkhoz hasonló, energiaimportra szoruló országok sebezhetőségét. A kormány ezért fontos gazdaságvédelmi feladatának tekinti, hogy a stratégiai energetikai vállalatokban megtartsa vagy megteremtse tulajdonosi pozícióját, és erősítse a nemzeti vállalati jelleget. A rendelkezésére álló eszközökkel a jövőben is igyekszik ésszerű keretek között tartani a külföldi kormányok és vállalatok befolyását, tulajdonszerzését a stratégiai nemzeti vállalatokban.

A MOL kiemelkedő jelentőségű vállalat a hazai energiapiacon és a közép-kelet-európai régióban. A magyar kormány egyértelmű szándéka, hogy a társaság regionális szerepét más állami energetikai cégekkel való együttműködések megteremtésével, kiterjesztésével növelje. A kormány elismeri a társaság eddigi eredményeit, a tulajdonszerzés alapfeltétele volt, hogy a vállalat kedvező kilátásokkal bír. A Magyar Állam, mint kisebbségi tulajdonos támogatja a menedzsmentet és a MOL sikeres üzleti stratégiáját.

A részvénycsomag sorsának rendezésével elhárul az egyik legnagyobb akadály a magyar-orosz kapcsolatok további fejlődése elől. A vitás kérdésben a kormányközi gazdasági vegyes bizottság legutóbbi, moszkvai ülése után értek el áttörést a tárgyalófelek. A létrejött megállapodás egyértelmű jele annak, hogy a két ország új alapokra helyezett kapcsolatai a kölcsönös megbecsülésre és előnyökre épülnek. A magyar kormány és a Szurgutnyeftegaz képviselői megállapodtak arról, hogy az ügylet lezárását követően folytatják a hosszú távú energetikai együttműködést. A megállapodás egyszerre oldja meg a magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, enyhíti hazánk és a régió energiafüggőségét, és erősíti meg a MOL stratégiai vállalat jellegét.

A MOL-csoport Közép Európa egyik vezető nemzetközi integrált olaj- és gázipari vállalata, működése 40 országot érint Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és a FÁK tagállamaiban. A MOL-csoportban 32,000 munkavállaló dolgozik világszerte, a vállalat piaci kapitalizációja 2011. április végén meghaladta a 14 milliárd USA dollárt. A MOL-csoportban öt kőolaj-finomító található Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Olaszországban. A MOL több mint 1600 töltőállomást üzemeltet Közép-és Délkelet-Európában, valamint 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, az FGSZ révén működteti az 5800 km hosszúságú magasnyomású földgázvezeték rendszert Magyarországon. A MOL több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a szénhidrogén bányászatban, jelenleg 7 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A vállalatcsoport Petrolkémia Divíziója a tíz legnagyobb európai polimer piaci szereplő egyikeként vesz részt az európai műanyag feldolgozó vállalatok ellátásában.

(kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

.

(Ezt a cikket 187 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?