Hírek Közút

Jobb közúthálózatot szeretnének a közép – és délkelet-európai parlamenti vezetők

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Az európai közúti hálózat gyorsabb korszerűsítését és fejlesztését szorgalmazták a Regionális Partnerség országainak parlamenti vezetői, akik csütörtökön és pénteken tárgyaltak Pozsonyban.

A tanácskozáson a Regionális Partnerség országai Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia mellett meghívott vendégként Bulgária, Románia, Horvátország és Montenegró parlamenti vezetői is részt vettek. Magyarországot Jakab István, az Országgyűlés alelnöke képviselte a fórumon.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy Európa gazdasági és társadalmi fejlődése érdekében szükség van a közlekedési infrastruktúra modernizálására és a gyenge pontok kiküszöbölésére.
A kétnapos eszmecsere végén elfogadott közös nyilatkozatban a parlamenti vezetők hangsúlyozzák, hogy támogatják azokat a projekteket, amelyek javítanák Európa és Ázsia közlekedési hálózatainak összekapcsolását, átjárhatóságát, különösen a vasúthálózat terén. Hangsúlyozták az észak-déli – a Balti-tengertől az Adriai-tengerhez – vezető közlekedési korridorok megerősítését is, elsősorban a teherszállításban. A parlamenti vezetők szerint rendkívül fontos a regionális eltérések mielőbbi megszüntetése, s a tranzit-országok helyzetének megszilárdítása.

Ugyancsak napirendi pont volt a kulturális és a turisztikai együttműködés fejlesztése. Az elhangzott vélemények szerint ezen a területen az eddiginél sokkal hatékonyabban kellene kihasználni az Európai Unió rendelkezésre álló strukturális alapjait. Egyetértés volt abban, hogy a Regionális Partnerség országai között fejleszteni kell az eurorégiókat, amelyek hozzájárulhatnak a térségek infrastrukturális hálózata fejlesztéséhez.

A Regionális Partnerség országainak parlamenti vezetői hasznosnak minősítették a pozsonyi eszmecserét és megegyeztek annak folytatásában. A következő, jövő évi, találkozóra Bécsben kerül sor.
Jakab István a Regionális Partnerség tanácskozása előtt csütörtökön Galántán találkozott a járás gazdáival, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőivel és  mezőgazdasági bizottságának tagjaival. A megbeszélés témája elsősorban a földügyi kérdések, az üzletláncokkal kapcsolatos politika, az élelmiszerek forgalmi adójának kérdései, közösségi agrárpolitika és a falugazdász-hálózat működésével kapcsolatos tapasztalatok megvitatása volt.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 188 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen-biztos kézzel!

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .