Baleset-megelőzés Biztonság Ellenőrzések Hírek Szervezetek hírei

BM: az ittas vezetés és a gyorshajtás kerüljön a közigazgatási bírság hatálya alá

Az ittas vezetés és a megengedett legnagyobb sebesség túllépése átkerül a közigazgatási bírság hatálya alá, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértése a továbbiakban szabálysértésnek minősülnek majd, ha elfogadják az egyes közlekedéssel kapcsolatos kormányrendeletek módosításról szóló belügyminisztériumi rendelet-tervezetet.

A kormányzati portálra kedden felkerült anyag meghatározza a közigazgatási bírság hatálya alá tartozó új tényállásokat és a kiszabható bírságok összegét, valamint a pontrendszer hatálya alá tartozó közigazgatási bírsággal sújtott szabályszegéseket és az egyes jogsértéshez kapcsolódó pontszámokat.

Ittas vezetésért 0,8 ezrelékes véralkohol-koncentrációig 200 ezer forint bírság szabható ki; ha nem gépi járművet vezetett az illető, 30 ezer forint lehet a büntetés, illetve 100 ezer, ha a véralkoholszintje meghaladta a hivatkozott értéket.
A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések megszegői a jövőben is 30 ezertől 300 ezer forintig terjedő büntetésekre számíthatnak annak függvényében, hogy mekkora volt a megengedett sebesség és azt mennyivel lépték túl.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 216 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .