Gazdaság Hírek Márkahírek Rába

Stabilizálódó, élénkülõ növekedés a Rábánál

A Rába Csoport jelentős, 17,4 százalékos növekedés mellett 9,3 milliárd forint árbevételt értel 2011. I. negyedévében. E teljesítmény főként a futómű üzletág közel 40 százalékos bővülésének köszönhető, az alkatrész üzletág kisebb emelkedése és a jármű üzletág lényegesen alacsonyabb szintje mellett. Az iparági környezet stratégiai termékkörökben bekövetkezett javulása növekvő rendelésállományban ölt testet.

A Rába stratégiai piacain tovább folytatódott a 2010 év végén tapasztalható növekedés. A vállalat stratégiájának megfelelően az európai értékesítések a többi területhez és a szektortársakhoz képest is kiemelkedő mértékben nőttek. Ezzel szemben a belföldi értékesítésre a gyenge magyar személygépkocsi piac valamint az alacsonyabb katonai értékesítés nyomta rá a bélyegét.

Az előző negyedévhez képest a meghatározó költségek közül az alapanyag árszínvonal 12 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 36,9 százalékos mértékben emelkedett. Eközben az energiaárak tovább mérséklődtek, a tárgyidőszaki árak átlagosan 16,9 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbi szintet. A devizaárfolyamok a negyedévben nagyságrendileg megegyeztek mind a tavalyi év hasonló időszakiéval, mind az előző negyedévivel.

Az év első három hónapjában a növekvő alapanyag árszínvonal, a Jármű Kft. alacsonyabb terhelése, valamint a projekt költségek negatívan hatottak a bruttó fedezeti szintre. A szigorú költséggazdálkodás és csökkenő közvetett költségek mellett is csökkenő EBITDA-t ért el, mely 381 millió forintot tett ki. Az üzletágak közül az alkatrész és a jármű üzletág tudott pozitív üzemi eredményt felmutatni. Összességében 2011. I. negyedévben 468 millió forint pénzügyi eredmény mellett 177 millió forint pozitív nettó eredményt ért el.
A növekvő piaci igények következtében erősödő működőtőke igény ellenére csak kis mértében nőtt a nettó hitelállomány, melynek szintje 10,8 milliárd forintot tett ki.

„2011 a stratégiai projektek éve. A stabilnak mondható általános növekedés mellett a Rába Fejlesztési Intézet keretében zajló fejlesztési projekteknek köszönhetően új termékek piaci bevezetése is szerepel a tervekben, mellyel célunk a stabil vevőkörre alapozott kiegyensúlyozott növekedés támogatása.” – emelte ki Pintér István, a társaság elnök-vezérigazgatója a 2011. év tekintetében. „Komoly esélyek mutatkoznak a nyugat-európai személygépkocsi gyártó ipar beszállítói láncában történő szerepvállalásra, itt is a második félévben számítunk áttörésre. A jármű üzletágban a hazai honvédelmi szállítások folytatására és a polgári szektorban bővülő értékesítési lehetőségre számítunk ebben az évben.”

Forrás: Rába
.

(Ezt a cikket 203 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .